Deprem çantası nasıl hazırlanır?

Deprem çantası nasıl hazırlanır?
İzmir'de şiddetli bir deprem meydana geldi. Deprem Ege ve Marmara bölgesinde hissedildi. Uzmanlar, Türkiye'deki her evde mutlaka deprem çantasının bulunması gerektiğini sıkça dile getiriyor. Peki deprem çantası nasıl hazırlanır, içerisinde neler konulur? İşte deprem çantasının içerisinde olması gereken temel malzemeler...

zmir'de 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, merkez üssü Ege Denizi'nin Seferihisar açıkları olan 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

Peki, deprem çantası neden önemli? Deprem çantasında bulunması gerekenler neler? İşte deprem çantası ve içindekiler...

Deprem çantası neden önemli? 

Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı, değerli evraklarınızı saklayacağınız bir afet ve acil durum çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.

Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir afet ve acil durum çantanızın hazır, ulaşılabilecek bir yerde olması önemli. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermeli. 

Deprem çantasında bulunması gerekenler 

Deprem çantalarındaki piller, reçeteli ilaçlar, su ve yiyecekler her altı ayda bir tazeleriyle değiştirilmelidir.

Deprem sonrası eve girmeye çekinirseniz çadır kurtarıcınız olacaktır. Arabanız varsa çadıra ihtiyacınız olmayabilir. Her türlü işinize yarayabilecek açacak makas, bıçak vb. gibi özelliklere sahip olan çok amaçlı kesici aleti de çantanızda bulundurun.

Kış mevsiminde gerçekleşebilecek bir deprem, sizi pijamalarınızla yakalar ise dışarıda sizi sıcak tutacak bir şeyler gerekir. Evden telaşla çıplak ayak çıkarsanız çantanızda yedek ayakkabı bulundurmak çok işinize yarayabilir. İhtiyaçlarınız anında yardım bulamadığınız takdirde yanınızda para bulunması gerekecektir.

Bir önceki maddede bahsettiğimiz gibi pijamalarınız ile yakalanırsanız üzerinize kalın bir şeyler giymeniz gerekebilir. Elektriklerin kesilme ihtimalini göz önünde bulundurursak fener derdinize derman olacaktır. Fenerin pilleri bittiğinde tekrar çalışır hale getirebilmek için yedek pil bulundurmalısınız.Hava sıcak veya soğuk olsun sizi hayatta tutabilecek en önemli şey, sudur. Yanınızda kuru bir peçete veya tuvalet kağıdı ihtiyaçlarınız için çok faydalı olacaktır. Ufak tefek yaralanmalara karşı yanınızda mutlaka ilk yardım gereçleri bulundurmalısınız.

Özellikle sürekli kullandığınız ilaçlarınız var ise mutlaka yedek kutuları çantanızda bulundurmalısınız. Hijyenik ıslak mendiller, sizi bir süre boyunca suyun yerine geçerek idare edecektir.

En kötü durumu düşünmeli, yemek bulamadığınız bir anda aç kalmamanız için konserve yiyecekleri mutlaka çantanızda bulundurmalısınız. Tapu, sigorta, kimlik vs. gibi kıymetli evraklarınızın bir fotokopisi mutlaka çantanızda bulunmalı.

Ateş yakmanız gerekirse veya farklı sebeplerden ötürü ateşe ihtiyaç duyarsanız çakmak veya kibrit mutlaka çantanızda olsun. Her türlü işinize yarayabilecek açacak, makas, bıçak vb. gibi özelliklere sahip olan birçok amaçlı çakı yanınızda olmazsa olmazlarda.

Sesinizi duyurmak için sesinizin yetmediği anlarda düdük size çok yardımcı olacaktır. Kötü hava koşullarını düşünürsek şemsiye veya yağmurluk da mutlaka çantanızda olmalıdır.