Depremleri önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul’da yaşanan depremin ardından asıl tehlikeyi açıkladı

Depremleri önceden bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul’da yaşanan depremin ardından asıl tehlikeyi açıkladı
İstanbul başta olmak üzere birçok ilde hissedilen depremin ardından açıklamalarda bulunan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Bu deprem, sürekli enerjisini boşaltan bir atma yapan Silivri-Tekirdağ fay hattında olan bir harekettir. Bizim için tehlikeli olan Kumburgaz fayıdır. Şuan ise onun üzerinde olan bir hareketlilik yok” dedi.

İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesinde hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada "Marmara Denizi'nde saat 16.38'de merkez üssü Marmaraereğlisi'nin 18 kilometre açığı olan 4.2 büyüklüğünde deprem kaydedildi" denildi. Jeoloji Uzmanı Şener Üşümezsoy, HaberTürk TV’de depremi yorumladı.

Saat 16.38’de meydana gelen depremi açıklayan Üşümezsoy, “Bu Silivri hattına doğru giden fay üzerinde orada çatallıydı ve birçok kolları var. O kollar üzerinde olan 4,0’lık bir deprem aşağı yukarı 3-4 kilometrekarelik bir yüzeyin birkaç santim oynaması. Burada bu sistem tek bir fay üzerinde değil dağılmış olduğu için sürekli bu tip depremler yaratıyor” dedi.

İstanbul için asıl tehlikenin Kumburgaz fayında yaşanacak hareketlilikte olacağını belirten Üşümezsoy, “Bu İstanbullular için Kumburgaz fayı üzerinde olsaydı ileride Kumburgaz fayının canlılığını daha da hızlandırdığı için riskli görünebilirdi ama bu Tekirdağ ve Silivri tarafında diğer bir taraftan da Gaziköy’den gelen fay hattı Tekirdağ’ın kuzeyine doğru geliyor” ifadelerini kullandı.

Üşümezsoy’un açıklamaları şu şekilde:

"Bu fay 1912’de kırılan bir fay hattımız var Ereğli açıklarında. Silivri Çukuru’ndan kuzeye doğru geçen yıl 5,7 ve 4,7’lik depremleri yaratan fay hattı var. Bu Silivri hattına doğru giden bir fay hattıdır.

Bu Silivri hattına doğru giden fay üzerinde orada çatallıydı ve birçok kolları var. O kollar üzerinde olan 4,0’lık bir deprem aşağı yukarı 3-4 kilometrekarelik bir yüzeyin birkaç santim oynaması. Burada bu sistem tek bir fay üzerinde değil dağılmış olduğu için sürekli bu tip depremler yaratıyor.

Kumburgaz Çukuru’ndaki fay üzerinde etki yapar tezini tetikleyecek bir veri yok. 1912’den beri sürekli olan depremlerden biri. 1912’de kırılan fay enerjisini boşalttıktan sonra onun üzerinde bir krip oluşuyor. Bu tip küçük depremleri oluşturarak bir atma yapıyor. Blok sürtünerek hareket ediyor. Bu depremde de onlardan biri oluşmuş durumda.

Bu deprem, sürekli enerjisini boşaltan bir atma yapan Silivri-Tekirdağ fay hattında olan bir harekettir. Bizim için tehlikeli olan Kumburgaz fayıdır. Şuan ise onun üzerinde olan bir hareketlilik yok. Bu İstanbullular için Kumburgaz fayı üzerinde olsaydı ileride Kumburgaz fayının canlılığını daha da hızlandırdığı için riskli görünebilirdi ama bu Tekirdağ ve Silivri tarafında diğer bir taraftan da Gaziköy’den gelen fay hattı Tekirdağ’ın kuzeyine doğru geliyor.

İstanbul’da şuan depremin olduğu fay ana bir stres yüklü bir fay değildir."

 

İlgili Haberler