Dikkat! Bunu yaparsanız prim gününüz silinir, emekli aylığınız kesilir

Dikkat! Bunu yaparsanız prim gününüz silinir, emekli aylığınız kesilir
Fiilen çalışmadığı halde primini cepten ödeyerek bir işte çalışmış gösterilenler, bu durumun tespit edilmesi halinde bir takım yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar.

HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç, fiilen çalışılmadığı hâlde sigortalı gözükmenin sonuçlarını açıkladı. Kıvanç, sigorta sürelerinin iptal edilip, yatırılmış primlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na gelir olarak kaydedildiğini ifade etti.

Öte yandan Kıvanç, emekli aylığı bağlandıktan sonra sahte sigorta yaptırmış olduğu tespit edilenlerin emekli aylığının kesilip, ödenmiş aylıkların da geri istendiğini dile getirdi.

"PRİM GÜNÜ SİLİNİR, EMEKLİ AYLIĞI KESİLİR"

Kıvanç yaptığı açıklamalarda;

“Fiilen çalışılmadığı halde sigortalı gösterme uygulaması geçmişte çok yaygındı. Sosyal Güvenlik Kurumu son yıllarda bu konudaki denetimlerini çok sıkı tutuyor. Sahte olduğu tespit edilen sigorta süreleri iptal ediliyor, ödenen primler de kuruma gelir kaydediliyor.

Sahte sigorta yapmış olan firma faaliyette ise sahte sigorta primi yatırılmış olan her ay için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanıyor. Sigortanın sahte olduğu emekli aylığı bağlandıktan sonra tespit edilirse emekli aylığı iptal edilip, ödenen aylıklar da faiziyle geri alınıyor. Emeklilik süresince sağlık hizmetinden yararlananlardan, SGK’nın sağlık hizmeti için ödediği paraların tamamı isteniyor. Sahte sigortadan kesinlikle uzak durmak gerekir.” dedi.