Tanju Bilgiç'ten Truss'ın 'göçmen politikasına' tepki

Tanju Bilgiç'ten Truss'ın 'göçmen politikasına' tepki
İngiltere başbakanlık için yarışan Dışişleri Bakanı Liz Truss ülkesindeki düzensiz göçmenleri Türkiye'ye göndermek istediğini belirtirken, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç konuyla ilgili tepki gösterdi.

İngiltere''de Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık koltuğu için adaylardan biri olan Dışişleri Bakanı Liz Truss''ın göçmen politikası için Türkiye ile görüşeceği iddia edilmişti.

Truss, başbakan olduğu takdirde İngiltere''deki göçmenleri Ruanda''dan sonra Türkiye''ye göndermek için girişimlerde bulunacağını söylemişti. Truss''a yakın kaynaklar ise alternatif ülkelerinden birinin Türkiye olduğunu söylerken, Türk yetkililerle henüz bir görüşme yapılmadığı belirtilmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Birleşik Krallık basınında yer alan, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss''ın Başbakan olması halinde Ruanda''yla yapılan sığınma alanındaki işbirliği anlaşmasının bir benzerinin Türkiye ile de yapılmasını talep edeceği yönünde haberlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bilgiç, yaptığı açıklamada iddiaların asılsız olmasını umut ettiğini aktararak, 8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin üçüncü ülkelerin talebi üzerine daha fazla yük almasının söz konusu olmayacağını belirtti. Sözlerinin devamında, bunun da ötesinde iltica hakkı konusundaki uluslararası düzenlemelerle bağdaşmayan bir yaklaşımın içinde yer almasının mümkün olmayacağını belirtti.

“TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ ÜLKELERİN ULUSLARARASI YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ HİÇBİR ŞEKİLDE DEVRALMAYACAKTIR”

Türkiye’nin herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı olmayacağını vurgulayan Bilgiç şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir şekilde devralmayacaktır. Kaldı ki, bu tutumumuzu, geçtiğimiz yıl Afgan sığınmacılar konusunda çıkan benzer haberlerin ardından da kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu çerçevede, tüm ülkeleri, göç konusunda uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ve eşit sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz."

KILIÇDAROĞLU’DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Konuyla ilgili Kılıçdaroğlu’da tepki gösteren isimlerden biriydi. Kılıçdaroğlu yaptığı paylaşımda Erdoğan’ın bunu yapmayacağını, yaptırmayacaklarını belirtmişti. Yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:

"İngiltere Dışişleri Bakanı, Başbakan olursa Ruanda''nın yanı sıra Türkiye''ye de göçmen gönderilebileceğini söyledi. Erdoğan''ın dış güçler palavrasını artık bir kenara itelim. Batı böyle kullanışlı rejimleri sever. Milletimiz müsterih olsun; Erdoğan bunu yapamaz, yaptırmayacağız."