Diyanet basıp dağıttığı kitapta yasaların şeriat hükümlerine göre çıkmasını istedi

Diyanet basıp dağıttığı kitapta yasaların şeriat hükümlerine göre çıkmasını istedi
Diyanet tarafından bastırılıp, satışa sunulan Prof. Ahmet Yaman’ın kitabında demokrasi için kullanılan ifadeler dikkatlerden kaçmadı. Kitapta, "Nihai hakimiyet Allah'a aittir. Yani yasama, yürütme ve yargı şeri kurallarla uyumlu olmalıdır” denildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman''ın kaleme aldığı ve Diyanet''in yayınladığı “Müslüman ve Hayat” adlı kitapta yer alan ifadeler tartışma yarattı.

Satışa sunulan kitapta demokrasi, yasama gibi konulardaki ifadeler dikkat çekti. Kitapta, “Nihai hakimiyet Allah''a aittir. Yani yasama, yürütme ve yargı şeri kurallarla uyumlu olmalıdır” denildi. Kitapta, “Devlet yönetimi, dini olmaktan çok, dinin genel ilkelerine bağlı olmak şartıyla beşeri bir niteliğe sahiptir” ifadelerine yer verildi.

Kitapta, İslam''a göre bir hükümetin “meşru” sayılması için de “Şeri hükümlerin ve hukukun üstünlüğü ilkesinin hakim olması” şartı olduğu öne sürüldü.

Kitapta, “İslami ilkelere aykırı olmamak kaydıyla” siyasi partilerin kurulmasının da dine aykırı olmadığı vurgulandı. “Yasa çıkarma”yla ilgili de “şeri kurallar” yol olarak gösterildi.

Kitapta, şu ifadelere yer verildi:

“Yasamanın kaynak ve yöntemleri İslam''a göre meşru olduğu sürece, ilgili meclis ya da kurullarının çıkardığı yasalar da meşrudur.”

İlgili Haberler