Diyanet'ten "Öldürmez misin" diyerek doktorları hedef alan imama ödül gibi ceza

Diyanet'ten "Öldürmez misin" diyerek doktorları hedef alan imama ödül gibi ceza
Grev yapan doktorları "Öldürmez misin? Dövmez misin? Sövmez misin?" sözleriyle cuma hutbesinde hedef alan sözde imam Ahmet Gür'e ödül gibi bir ceza verildi.

Konya Şehir Hastanesi'nde Dr. Ekrem Karakaya'nın katledilmesinin ardından grev kararı alan doktorları İğne yapılacak, oğlun ölecek elinde. Doktor da dedi, ‘Git bugün grevdeyiz’. Öldürmez misin sen? Dövmez misin? Sövmez misin?” sözleriyle hedef alan sözde imam Ahmet Gür'e ödül gibi bir ceza verildi. Disiplin cezasına çarptırılan Gür, Gümüşhane'nin Şiran ilçesine atandı.

Konya Şehir Hastanesi’nde 6 Temmuz 2022'de Dr. Ekrem Karakaya’nın görevi başında katledilmesinin ardından, doktorlar 2 günlük iş bırakma eylemi yapmıştı. Grev sürerken skandal açıklamalarda bulunan Konya Kayalar Camisi imamı Ahmet Gür cuma hutbesinde doktorları hedef almıştı.

İmam Gür, “Sen vardın hastaneden boş döndün. İğne yapılacak, oğlun ölecek elinde. Doktor da dedi, ‘Git bugün grevdeyiz’. Öldürmez misin sen? Dövmez misin? Sövmez misin? Buna fırsat vermeyelim ya. Herkes akıllı olsun kardeşim” demişti.

Vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine Gür, açığa alınmış, Konya Valiliği ve Diyanet İşleri Başkanlığı ise Gür hakkında soruşturma başlatılmıştı.

oldurmez-misin.webp

“DİSİPLİN CEZASI ALDI, GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ”

Cumhuriyet gazetesinden Mehmet Oflaz, İmam Gür'ün akıbetini araştırdı. Cumhuriyet, Gür'ün durumunu öğrenmek için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvuru yaptı. Bu süreçte soru, ilk olarak Konya Valiliği’ne sevk edildi. Valilik, soruyu Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönlendirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı da Selçuklu İlçe Müftülüğü’ne iletti.

Müftülüğün yanıtında, “Müracaatınız değerlendirilmiş olup, adı geçen hakkında tahkikat neticesinde disiplin cezası ile tecziye edilmiş, ayrıca yer değişikliği yapılmıştır” denildi.

Selçuklu İlçe Müftülüğü’nden yapılan açıklamada ise imam Ahmet Gür’ün Gümüşhane’nin Şiran ilçesine gönderildiği belirtildi.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ve Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, müftülüğün kararını Cumhuriyet gazetesine değerlendirdi.

‘DİSİPLİN CEZASI ALMIŞ OLMASI ÖNEMLİ’

Bulut, “Öncelikle bu sözleri kullanan din görevlisinin disiplin cezası almış olmasını önemli ve değerli olarak addediyoruz” dedi.

“Din adamlarının toplumda önemli etkileri var ve söylemlerinde azami dikkate sahip olmaları gerekli” diyen Bulut, “Toplumda şiddeti artıracak, toplumun bir kesimine karşı nefret söylemleri kullanmak yakışıksız bir davranıştır. Sağlıkta şiddetin tırmandığı günlerde yaygın eğitimin kapsamında TV, basın ve dinsel mekânlarda bu konularda aksine şiddeti önlemeye yönelik çalışmalar olmalı. Sağlık ortamında uygulanan şiddet diğer hasta yurttaşlarımızın sağlık hizmetlerine ulaşımını da kötü etkileyen bir olgu. Bu tür şiddet uygulanan bir sağlık biriminde hizmet aksaması başka insanların yaşam ve sağlık haklarını da ihlal etmek demektir” ifadelerini kullandı.

‘CEZASIZ KALMAMALIDIR’

Uğur ise “Topluma örnek olması gereken bir kişinin, bir din adamının şiddeti övmesi kabul edilemez ve cezasız kalmamalıdır. Sağlıkta şiddet cezasız kaldığı sürece; göstermelik, görev savma bilinciyle cezalar verildiği sürece maalesef şiddetin önü alınamamaktadır” diye konuştu.

Uğur, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Son dönemde bu yüzden sağlık hizmeti verilen kurumlarımızda şiddetsiz gün geçmemektedir. Devletin zirvesi ‘Giderlerse gitsinler’ derse, imam camide ‘Öldürmez misin sen? Dövmez misin? Sövmez misin?’ derse, halk çıkar doktor dövmeyi hak olarak görür ve ‘Artık Doktor dövebiliyoruz’ deme cesareti gösterir. Bugün sağlık sisteminin en önemli sorunlarının başında sağlıkta şiddet gelmektedir.

‘SUÇ CEZASIZ KALDIĞI SÜRECE ŞİDDET SÜRECEK’

Suç cezasız kaldığı sürece de şiddet sürecek bunun sonucunda da sağlık hizmeti verecek sağlık çalışanı bulunamayacak hale gelinecektir. Sağlık çalışanlarına uygulanan fiziki ve sözel şiddet için cezai yaptırımlar uygulanmalı ve insanların bu tip söylemlerle halkı kin ve nefrete yönlendirecek söylem ve eylemlerinin son bulması için mücadele Sağlık Bakanı tarafından sosyal medyadan kınanarak önlenemez.”

İlgili Haberler