Doğu Türkistan’da ‘savaş zamanı’ önlemleri, Çin fırsat bildi, yasaklar peş peşe geldi

Doğu Türkistan’da ‘savaş zamanı’ önlemleri, Çin fırsat bildi, yasaklar peş peşe geldi
Korona virüsün dünyaya yayıldığı Çin'den ürkütücü bir haber geldi. Haberin odak noktası, Çin'in milyonlarca Uygurlu Müslüman Türk'ü toplama kamplara kapattığı Doğu Türkistan’da.

Başkent Urumçi'de bir günde 17 yeni vakanın tespit edilmesi, bir gün sonra toplam vakaların 27'yi bulması üzerine Pekin yönetimi harekete geçti.

BBC, yaklaşık 3,5 milyon nüfusa sahip Urumçi'de yeni vakaların ilk kez Çarşamba günü tespit edildiğini, pozitif testlerin aylar sonra Doğu Türkistan’daki ilk vakalar olduğunu aktarıyor.

Çinli yetkililer binalardaki taramalarda korona virüse rastlanması üzerine taramayı bütün Urumçi'ye yayma kararı verdi, insanların komşuları ve diğer akrabalarını ziyaret etmesi yasaklandı.

Urumçi'den yapılan uçuşların neredeyse tamamı iptal edildi. Kentteki Diwopu Uluslararası Havaalanı’nda iptal edilen 600’den fazla uçuş, her gün yapılan sefer sayısının yüzde 80’ine denk geliyor.

Metro, otobüs ve taksi gibi ulaşım araçlarında sefer sayıları azaltıldı. Kentten ayrılmak isteyenler de havaalanına metro hizmetinin askıya alınması dahil olmak üzere bazı kısıtlamalarla karşı karşıya.

İnsanların gruplar halinde bir araya gelmesinin yasaklandığını bildiren Çin Devlet Televizyonu CCTV, halktan zorunlu olmadıkça Urumçi dışına çıkmamalarını istedi. Urumçi dışına seyahat edecekler, korona virüs testi yaptırmak zorunda.

Çinli yetkililer, atılan adımları 'savaş zamanı' önlemleri olarak adlandırıyor. BBC Çin muhabiri Stephen McDonell, Doğu Türkistan’da milyonlarca Müslüman Uygur Türk’ünün kamplarda tutulduğunu ve salgının kamplara ulaşması halinde hızla yayılabileceğini belirtiyor.

McDonell, ayrıca Pekin yönetiminin Müslüman Uygur Türklerinin çocuklarını zorla ellerinden aldığı Doğu Türkistan’daki sorunun son dönemde ABD ve Çin arasındaki en önemli gerilim alanı olduğunu, geçen hafta Washington'ın yeni yaptırımlar açıkladığını vurguladı.

İlgili Haberler