Doğu Türkistan'daki zulme sessiz kalan AKP'den Çin planı

Doğu Türkistan'daki zulme sessiz kalan AKP'den Çin planı
Çin hükümetinin Doğu Türkistan'da bir milyonu aşkın Türk'ü toplama kamplarına kapatmasına ısrarla sessiz kalan AKP, Çin ile ilişkileri geliştirme planları yapıyor.

Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Çin ziyareti ve Çin-Türkiye ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu. 

İki ülkenin ticaret hacminin 26 milyar dolar civarında ancak dengesiz bir yapıda olduğunu belirten Yılmaz, "Bunu da çeşitli toplantılarda ifade ettik. Türkiye'den daha fazla buraya ihracat yaparak, ticaret hacmini büyüterek, büyüyen ticaret için de daha dengeli bir yapı oluşturmamız lazım. Bunu hedeflememiz lazım. Bu kapsamda ilk aşamada 50 milyar, daha sonra çok daha yüksek bir ticaret hacmini birlikte hedeflememiz gerekiyor" diye konuştu. 

GİRİŞİMCİLERE ÇİN ÇAĞRISI

"Bu konuda ben özellikle iş dünyamıza çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen Çin’e daha fazla ilgi göstersinler, buraya daha fazla gelip gitsinler. Buraya nasıl daha çok ihracat yapabilirler buna baksınlar" diyen Yılmaz, bu konuda girişimcilere Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği'nin her türlü desteği verebileceğini söyledi.

DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ ZULME SESSİZ

Çin ile ilişkileri geliştirme yönünde büyük gayret gösteren AKP'nin Doğu Türkistan'da Türklere yapılan zulme sessiz kalması ise tepki çekmeye devam ediyor.

Birçok Avrupa ülkesi, Kanada ve ABD'nin Doğu Türkistan'da bir milyonu aşkın Türk'ün toplama kamplarına kapatıldığını ve milyonlarca Müslüman Türk'ün ise bölgede baskı ile asimilasyona maruz bırakılmasına tepki gösterirken, Türkiye'den konuya ilişkin hiçbir açıklama yapılmaması dikkat çekiyor.

Hükümetin Doğu Türkistan'daki zulme ısrarla sessiz kalması Meclis'te de birçok kez gündeme gelmişken AKP cephesinden konuya ilişkin bir açıklama henüz gelmedi.

İlgili Haberler