Dolardaki hızlı yükselişte 128 milyar dolar detayı! Bugün kim voleyi vurdu?

Dolardaki hızlı yükselişte 128 milyar dolar detayı! Bugün kim voleyi vurdu?
Türk Lirası'ndaki erime devam ederken dolar, dakikalar içinde 13,50 TL'yi gördükten sonra 12,50 TL seviyesine çekildi. Sıçramanın yaşandığı dakikalarda dolar 13,46 seviyesindeyken büyük bir döviz satışı yapıldığı iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın dün kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesinin ardından Türk Lirasındaki erime hız kazandı.

Güne 11,41 ile başlayan dolar kuru hızla yükselerek rekor üstüne rekor kırdı. Öğlen saat 12:00 itibarıyla 12 lirayı aşan dolar saat 15:00''a geldiğinde 12,73''e ulaştı. 15:20 itibarı ile yükselişi hız kazana dolar dakikalar içinde 13,50''yi gördü ve kısa süre içinde 12,50 TL''ye kadar geriledi.

"13,46 TL''DEN DOLAR SATTILAR"

Dolarda yaşanan gelişmelere ilişkin Yeniçağ gazetesine açıklamalarda bulunan uzmanlar, doların 13,46''ya ulaştığı sırada yüksek miktarda döviz satışı gerçekleştiğini ifade etti.

Söz konusu döviz satışını Merkez Bankası''nın buhar olan ve iktidara yakın şirketlere dağıtıldığı belirtilen 128 milyar dolardan pay alan şirketlerin yaptığı iddia edildi.

Dolar kurunda yaşanan gelişmeler Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti''nin buhar olan rezerv satışına ilişkin açıklamasını getirdi.

Merkez Bankası''nın buhar olan rezerv satışının 128 değil 140 milyar dolar olduğunu söyleyen Serdengeçti şunları söylemişti.

"Satılan 128 değil 140 milyar dolardı. Nereye gitti? Yarısı şirketlere gitti. 73 milyar dolar civarında. 200 milyar dolar borçları vardı 124 milyar dolara indi. 60 milyar dolar hane halkına gitti. Güvenmedikleri için döviz aldılar. Hâlâ alıyorlar. Merkez Bankası döviz satar, bunda hiçbir şey yok. Sorun nerede? Ciddi bir saydamlık sorunu var. Politikanın çöktüğü yer burası"

PİYASALAR ALT ÜST OLDU

Türkiye tarihi bir krizde doların 13.50 TL’ye kadar yükselmesi borsada da bankacılık endeksi hisselerine sert satışlar getirdi.

BANKACILIK SEKTÖR ENDEKSİ ADETA ÇÖKTÜ

BİST 100 endeks yüzde 1’e yakın yükselirken bankacılık sektörü endeks adeta çöktü. Yüzde 3’ün üzerindeki düşüşte banka hisselerinde yaşanan satış etkili oldu.

SENET SATIŞLARI GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU

En sert düşüş Akbank hisse senedinde yaşandı. Akbank yüzde 5 düşünce BİST devre kesici uygulaması devreye girdi ve hisse senedindeki işlemleri geçici olarak durdurdu.

HİSSELERDE KORKU SATIŞI BAŞLADI

Akbank hisse senedi yeniden işlem görmeye başlarken hisse senedinde yüzde 4.31’lik bir değer kaybı yaşanıyor. Diğer taraftan dolar 13.46’dayken büyük döviz satışı yaşandı.

İlgili Haberler