Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Dolar ve enflasyonu tut tutabilirsen!

Dolar ve enflasyonu tut tutabilirsen!

TUİK''in iddiasına göre, evet artık iddiası diyeceğim çünkü AB, ABD ve Çin''de enflasyon artarken Türkiye''de düşmüş! Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Nisan ayında %17,14 iken Mayıs''ta yıllık %16,59 olmuş!
Bu durum yaşamın gerçeklerine uymuyor. Neden mi?
1 - Dünyada gıda fiyatları roket gibi yukarı giderken Türkiye''de nasıl düşecek? 
"Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü''nün (FAO) verilerine göre küresel gıda fiyatları Mayıs ayında 10 yıldan fazla bir sürenin en hızlı aylık bazda artışını yaşadı.
FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs''ta aylık bazda yüzde 4,8 artarken, yıllık bazda yüzde 39,7 yükseldi."
Türkiye buğdayı bile dışarıdan alan bir ülke. Üretmekten çoktan vazgeçmiş durumdayız. Dolayısıyla enflasyonun düşmesi imkansız.
2 - Petrolün varil fiyatı 70 doları aştı. Bu Türkiye''nin eksi rezervlerini daha da eksiye çevirecek ve artan enerji maliyetleri nedeniyle yaşamımıza zam olarak dönecek.
3 - Salgın nedeniyle bakır, demir aklınıza gelen her tür ham madde fiyatı yukarı gidiyor. Sanayimizin kullandığı ham maddeler yukarı giderken enflasyon nasıl düşecek?
4 - Kur geçişkenliği dediğimiz yani artan kur ile ithal girdilerin maliyetinin artması da enflasyon dalgası yaratacak. 
Bu koşullarda enflasyon nasıl düşsün? Zaten dönüp üretici fiyatlarına baktığımızda TUİK raporunda bile gerçek tabloyu görüyoruz. 
Rapora göre, " Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %38,33, aylık %3,92 arttı" O zaman şu soruları soralım mı:
1 - %38 fiyat artışına firma sahipleri nasıl dayanıyor? Altın madeni mi buldular?
2 - Firma sahipleri kredi ile dönüyorsa bu maliyetlere nereye kadar dayanacaklar? İflaslar kaçınılmaz olmaz mı?
3  -Firma sahipleri usul usul fiyatlara maliyetlerini yansıtıyor da yoksa TUİK mi bunu görmezden geliyor?
Son ihtimal çok daha mantıklı. Neden derseniz hatırlayın geçtiğimiz gün CB Erdoğan faiz indireceğiz demedi mi? Peki faiz indirmek için piyasanın ikna olması gerekmiyor mu? Yani enflasyonun düşmesi şart değil mi? Ne diyecekler? Bakın enflasyon düşüyor biz de o nedenle faiz indirdik…
İşte bu küçük hokus pokus gelecek faiz indirimleri için yapılıyor. Ama tüm piyasa çarşıda pazarda gördüğünü, yaşadığını biliyor. 
O zaman gerçek şu: Enflasyonun düştüğü falan yok. Bu enflasyon hem sefalet hem de Lira''nın değerini düşürecek. 
Konu Lira olunca size bir haber daha verelim. ABD Merkez Bankası FED salgında ekonomi dönsün diye bastığı paraları geri çekmeyi ciddi ciddi düşünecek. An itibari ile 8 trilyon dolarlık parasal varlık var ve bunlar kademeli geri çekilecek. Bu operasyonun başlaması için FED''i cesaretlendiren olay ise istihdam verileri oldu. Amerika''da ekonominin toparlandığını gösteren rakamlar var: "ABD''de haftalık işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta pandemiden beri ilk kez 400 binin altına indi ve ADP özel sektör istihdamı da Mayıs''ta 978 binle yaklaşık bir yılın en büyük artışını kaydetti."
Bütün bunlar Amerika''da FED''in önümüzdeki dönemde parayı geri çekeceğini gösteriyor. Peki ne olacak bu durumda? Türkiye dahil gelişmekte olan piyasalarda dolar artacak. Yanında bir de artan enflasyonla beraber hadi bakalım tutun tutabilirseniz doları!

 

Yazarın Diğer Yazıları