Dolarda çanlar çalıyor. Önce Yeniçağ yazarı Zelyut sonra IMF uyardı. FED bir de utanmadan tarih verdi

Dolarda çanlar çalıyor. Önce Yeniçağ yazarı Zelyut sonra IMF uyardı. FED bir de utanmadan tarih verdi
Yazarımız Evren Zelyut, Amerikan Merkez Bankası FED’in son kararlarının 2013 benzeri bir kur atağını tetikleyeceğini yazdıktan sonra benzer bir çıkış da IMF’den geldi.

Önce Yeniçağ yazarı Zelyut sonra IMF uyardı. FED bir de utanmadan tarih verdi

IMF Başekonomisti Gita Gopinath, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişen piyasalara önemli uyarılar yaptı.

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Gopinath, gelişen piyasaların 2013''te FED''in parasal teşvikleri geri çekme yönünde verdiği mesajların ardından piyasalarda yaşanan sert hareketlerin tekrarını kaldıramayacağını söyledi.

Gopinath, "Gelişen piyasalar birçok farklı biçimde darbeler alıyor, bu yüzden finansal piyasalarda büyük merkez bankalarından kaynaklanan krizi kaldıramazlar" ifadelerini kullandı.

Yazarımız Evren Zelyut da bugünkü yazısında Türkiye özelinde uyarılar yapmış, şunları yazmıştı.

“Geçtiğimiz günlerde FED, ABD Jackson Hole kasabasında toplantı yaptı. Bu toplantıda salgın döneminde her ay piyasaya destek için çıkartılan 120 milyar doların ne zaman azaltılacağı sorusuna cevap verildi. FED Başkanı Powell operasyona bu yıl başlayacaklarını söyledi.

Bu şu demek: FED piyasaya desteğini azalttıkça dolar miktarı azalacak. Hatta bu destek sıfırlandıktan sonra, o güne kadar verilen paranın da faizleri artırarak geri çekilmesi gündeme gelecek.

POWELL MİLADI

Buna finansta "Powell Miladı" diyebiliriz. Çok önemli bir dönüm noktası… Tıpkı "2013 Bernanke Miladı" gibi…

Şunu karıştırmayalım: Merkez bankalarının kararları büyük transatlantik gemilerinin dümenini çevirmek gibidir. Dümen çevrilince gemi hemen dönmez. Yani kararların anında piyasada etkisi olmaz. An itibari ile kur, sıcak para (IMF+Swap+Turizm+Kaynağı Belirsiz Girişler) nedeni ile düşüyor; bu nedenle kalıcı bir iyileşme mümkün değil. Bunun üstüne bir de zaman içinde azalacak dolar miktarı gerçeğini koymak gerekli. Yani FED eninde sonunda piyasaya verdiği para desteğini sıfırlayacak ve sonrasında faiz artırımları başlayacak.

2022-2023’DE ÇARPACAK

Bahsettiğim bu dalganın çarpması 2022-2023 yıllarına karşılık gelecek. Yani tam salgından çıktık derken bu sefer ekonomiyi FED dalgası vuracak.

Bu bir finansal milat. Sorumluluk duygusu yüksek bir yönetim olsaydı çoktan üretimi dışa bağlı olmaktan çıkartır, FED''in yaratacağı dolar şokunda ülkenin en az zarar görmesini sağlardı. Yandaşlara bol keseden dağıtmaz, tasarruf tedbirleri ile rezervi güçlendirmeye bakardı.

İlgili Haberler