Ekonomist Rahmi Aşkın Türeli dolarda gelecek yeni dalgayı açıkladı

Ekonomist Rahmi Aşkın Türeli dolarda gelecek yeni dalgayı açıkladı
CHP İzmir 24.Dönem milletvekili, ekonomist Rahmi Aşkın Türeli , CHP Ekonomi Masası TV’de dolardaki son hareketin nedenleri ve bundan sonra ne olacağı ekonomist Evren Devrim Zelyut’a açıkladı...

CHP Ekonomi Masası TV’de kurun son hareketi ele alındı.

Yeniçağ gazetesi yazarı, ekonomist Evren Devrim Zelyut 24.Dönem İzmir milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’ye; son günlerde yaşanılan faiz indirimi, kara para konusunda Türkiye’nin ‘Gri Liste’ye alınması ve ‘Elçi Krizi’nin kura etkilerini ve sonrasını sordu.

Türeli şöyle cevap verdi, “Buradaki sıkıntı Merkez Bankası’nın ne yaptığını bilmemesinden kaynaklanıyor. Yukarıdan Merkez Bankası’na dayatılan bir uygulama var, deniliyor ki faizleri düşüreceksiniz, sonuçta da MB buna uyuyor.”

Türeli enflasyon yükselirken MB’nin faiz indirimlerinin doğal olarak dövize olan talebi artırdığını, negatif faiz durumunun Türkiye’de yaşandığının altını çizdi. Türeli daha sonra iki noktaya dikkat çekti. Birincisi, Türkiye’de 15 yıldan beri manşet enflasyona bağlı bir hedefleme yapıldığını ama MB’nin bunu değiştirerek birden bire çekirdek enflasyona göre hedefleme yapmaya başladığını belirtti ve şöyle devam etti; “Fakat en son Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile faizler çekirdek enflasyonun da altına düştü. Yani çekirdek enflasyona göre de reel faiz negatife döndü.” dedi. Türeli ikinci olarak da son para politikası metninde ek faiz indirimlerine dair mesajları işaret ederek, enflasyonun yukarı çıktığı durumda bu durumun ek sıkıntılar yaratacağının altını çizdi.

Türeli sözlerine şöyle devam etti, “Önümüzdeki ekim, kasım, aralık ayında da enflasyonun yukarı çıkacağını görüyoruz, daha önceki programlarda baz etkisi nedeni ile yani geçtiğimiz yılın aynı aylarında enflasyon yüksek çıktığı için bu yıl enflasyonun ineceği söyleniyordu ama bu da olmayacak çünkü bu gelen zamlar sonucu enflasyonun aşağı düşmesi mümkün değil. Enflasyon yüzde yirmiyi geçecek ve tırmanma trendini devam ettirecek.”

Ekonomist Devrim Zelyut kamu bankalarının Merkez’den sonra faiz indirim döngüsüne girmesinin piyasaları canlandırmak için eski bir AKP taktiği olduğunu söyleyerek konu hakkında Türeli’ye düşüncelerini sordu. Türeli şunları söyledi; “Ekonomiyi bu şekilde canlandıramazsınız. Geçici bir canlanma olur. Belki inşaat sektörü canlanır ama genel anlamda baktığınızda bu fiyatları da yükseltiyor, inşaat sektöründe de maliyetler ciddi bir şekilde artmış durumda, krediler belki talebi artıracak ama fiyatları da yükseltici bir etki yapacak.” şeklinde konuştu.

Devrim Zelyut kredi genişlemesinin geçmişte dolar/TL kurunu yukarı çektiğini, kredilerin yatırıma değil finansal alanlara girdiğini söyleyerek Türeli’ye aynı etkinin yaşanıp yaşanmayacağını sorusunu yöneltti. Türeli bu ihtimalin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu belirtti. Bunun üzerine Devrim Zelyut, Türeli’ye dolar/TL’nin kaderi hakkındaki kilit soruyu sordu, “O zaman şöyle bir başlık atabilir miyiz? Dolarda yeni dalgalara hazır olun diyoruz, çünkü hem ülke kötü yönetiliyor, hem konjonktür kötü, gelen haber de sıkıntılı, katılır mısınız bu tespite?” Türeli’nin yanıtı ise, “Tabi, tabi, zaten baktığımız zaman burada ekonomide, ekonomi yönetiminde yapısal problemler zaten var, 19 yıllık AKP döneminde bunların çözülmediğini aksine ağırlaştığını görüyoruz, diğer taraftan ülkedeki güven ve istikrar ortamındaki azalış, demokrasiden uzaklaşma, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı açılarından ortaya çıkan sorunlar ekonomide ciddi bir belirsizlik ortamı yaratıyor, bütün bunların üstüne kötü yönetim ve yanlış teşhisler, yanlış tedaviler Türkiye ekonomisini sıkıntılı bir döneme sokmuştur.”

Türeli, güven ve istikrarın yeniden sağlanması için bir seçimin gerektiğini, geleceğe dair iyimser beklentilerin mevcut olduğunu, ancak an itibari ile enflasyon artışı ile kur artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Bu tespitlerin hoş olmadığını bildiklerini, ancak vatandaşlara onları neyin beklediğini söylemenin de sorumlulukları olduğunun altını çizdi.

Programın tamamı için linki tarayıcınıza kopyalayıp yapıştırabilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=Bp_EA_yOfKk

İlgili Haberler