Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Dolarda Rus fırtınası!

Dolarda Rus fırtınası!

AKP''nin muhteşem Kur Korumalı Mevduat ürünü sırtını dayamış hazineye, siz dolar almayın Lira''da kalın, kur artarsa Türk Hazinesi garibandan zamlarla, vergilerle parayı alır size öder diyor.

Bu sistem geçici olarak kuru tutmaya muvaffak oldu. Ancak dedik ki, Amerikan Merkez Bankası FED bastığı 9 trilyon doları geri çekmeye başlarsa işler karışır. Dolar kıtlaşır ve kuru tutmak mümkün olmaz. Ama bir ay önce ne diyorlardı? Yaza FED bu işlemi yaparken bize Rus turist gelir, 35-40 milyar dolar alırız onlardan, Allah bereket versin der, yola devam ederiz.

İşte bu hesap şimdi şaştı. Ruslar Ukrayna''yı istilaya başlayınca turizm gelirleri oldukça tehlikeye girdi. Bunun nedeni Putin''in kızıp Türkiye''ye turist göndermeme gibi bir karar alma ihtimali değil. İşgal hareketi ile Rusya yaptırımlara uğrayacak ve ekonomisi küçülecek. Rus halkının alım gücü düşecek. 2022 yazında Rusların operasyon sürecinde %10''dan fazla değer kaybetmiş Ruble ile satın alma güçlerinin doruğunda olacağını sanırım kimse söyleyemez. Türkçesi, Rusların tatile çıkma dermanı kalmayacak.

Türkiye bütün bu işlerde Ukrayna''dan sonra en fazla zarar görecek ülke olacak. Neden derseniz, maddeler halinde size arz edeyim:

1-Kur Türkiye''de yukarı gittikçe Hazine üzerinde taşınması imkansız hale gelecek yükler oluşacak. Şöyle ki, KKM stok 452 milyar TL, ortalama kur 13,18 ise, 14 kurda 10,12 milyar TL; 14,50 kurda 27 milyar TL 3 aylık fatura olarak karşımıza çıkacak.

2-Petrol ve doğal gaz fiyatları yukarı gidiyor. Petrol 100 doları aştı. Doğal gaz 4,9 dolara vurdu. Bu durum Türkiye''de çözüm aranan enerji faturalarının maliyetini artıracak. Türkiye''de enflasyon %100''ü geçecek. Halkın sefaleti artacak. (An itibari ile TUİK resmi rakam ÜFE 93''dür. Gerçek TÜFE ise bunun 2-3 puan üstüdür)

3-AKP ekonomi modeli enerjiden sonra Türkiye''yi tarımda da Rusya''ya bağladı. Konya ve Harran ovaları buğday yerine konutla doldu. Doğal sonuç olarak Rusların tahılda bir numaralı müşterisi olduk. Savaşın bir haftada bittiğini kabul etsek bile Ruslar yaptırımlara muhatap olacakları için eski fiyatlardan buğday bulmak mümkün olmayacak. An itibari ile yükselen buğday fiyatları bu dediğimizi doğrulamaktadır. 10 gün önce 785 dolar olan buğday Perşembe günü 934 dolara vurmuştu. Bu fiyatlarla ekmek fiyatının zamlanacağını, zammı geçtim, buğday akışının kesilmemesi için Allah''a dua etmek gerektiğinin altını çizerim.

4-Türkiye''nin Rusya ve Ukrayna''daki işlerinin de sekteye uğrayacağını unutmayalım. Müteahhitlik hizmetleri, beyaz eşya, gıda-içecek olmak üzere onlarca sektörde faaliyet ve milyarlarca dolarlık işin akıbeti meçhule gidecek. İhracatımız ve para ilişkilerimiz de uluslararası camianın Rusya''ya getireceği yaptırımlar nedeni ile oldukça sıkıntılı bir hal alacak.

Sonuç olarak AKP salgından sonra şimdi de Ukrayna Krizi''ne hazırlıksız yakalandı. On yıl boyunca dışa bağlı sistemi kurtarmak, milli üretim yapmak yerine tarımda bile ülkeyi kuzeye bağladı. Şimdi kasasında -60 milyar dolar, 171 milyar dolar kısa vadeli borcu, yüzde 100 enflasyonu, yüzde 25 işsizliği ile kuzeyden gelen Rus fırtınasına şişme ve delik bir botla, ellerinde küreklerle giren AKP yönetimi bakalım doları ne kadar tutabilecek?

Yazarın Diğer Yazıları