Dolardaki tansiyonu artıracak rakamlar. Evren Devrim Zelyut ve Özgür Karabat açıkladı

Dolardaki tansiyonu artıracak rakamlar. Evren Devrim Zelyut ve Özgür Karabat açıkladı
CHP Ekonomi Masası TV’de Yeniçağ yazarı Evren Devrim Zelyut ve CHP İstanbul milletvekili Özgür Karabat doları yakından etkileyecek dış ticaret verilerini yorumladılar. İkili Ocak ayında ara mallarının toplam ithalattaki payının yüzde 76,3 olduğuna dikkat çekti. Ayrıca ihracat içindeki yüksek teknoloji içeren malların oranının da yüzde 3 olduğunu belirterek, bu rakamlarla ülkenin döviz sorununun kısa vadede çözülmesinin zor olduğunu açıkladılar.

Evren Devrim Zelyut ve Özgür Karabat açıkladı

Yeniçağ yazarı Evren Devrim Zelyut CHP Ekonomi Masası TV’de CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’la Ocak ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini yorumladı. Karabat yayında: “Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,8 azalarak 4 milyar 513 milyon dolardan, 3 milyar 34 milyon dolara geriledi.

Açıktaki gerileme kurun yükselmesine bağlı olarak artan ihracatımızla oldu. Sormamız gereken şu, "Kurdaki artışa oranla bu rakamlar yeterli mi?” dedi.

Zelyut ise raporda Lira açısından sorunun devam ettiğini gösteren önemli satır başlarını özetledi. İkili Ocak ayında ara mallarının toplam ithalattaki payının yüzde 76,3 olduğuna dikkat çekti. Ayrıca ihracat içindeki yüksek teknoloji içeren malların oranının da yüzde 3 olduğunu belirterek, bu rakamlarla ülkenin döviz sorununun kısa vadede çözülmesinin zor olduğunu, çünkü ülkenin bu verilere göre döviz kazanamadığını, aksine üretimde yarı mamul bağı nedeni ile döviz kaybettiğinin altını çizdiler.   

Karabat, yüzde 76 gibi yüksek bir dışa bağlılık oranı ile hükümetin milli politikalardan bahsetmesinin zor olduğunu söyledi. Yapılan ithalatın sektör bazlı incelenerek, yatırımların ihtiyaç duyulan alanlara yapılması için planlama yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.