Doları ve Euro'yu bilen adam Remzi Özdemir doların nereye gideceğini açıkladı

Doları ve Euro'yu bilen adam Remzi Özdemir doların nereye gideceğini açıkladı
Yeniçağ Gazetesi ekonomi yazarı Remzi Özdemir, "Dolar düşecek, Türk ekonomisi uçacak" diye her gün rapor yazan yabancı yatırım kuruluşlarının piyasadan dolar aldığını belirtti. Özdemir, "Amerikan 10 yıllık tahvillerinin yükselmesi nedeniyle Türk lirasından çıkıp dolara dönen yabancı kurların yeniden yükselmesine neden oldu. " dedi. Özdemir bu açıklamaları yaparken, bugün Türkiye'nin büyüme beklentisini yükselten bir rapor yayımlayan Bank of America'nın borsada 550 milyonluk satış yaptığı görüldü. Geçtiğimi

Doları ve Euro'yu bilen adam Remzi Özdemir doların nereye gideceğini açıkladı

Remzi Özdemir''in açıklamaları şu şekilde;

"Dolar düşecek, Türk ekonomisi uçacak diye her gün rapor yazan yabancı yatırım kuruluşları piyasadan dolar alıyor

Eski bakan Berat Albayrak’ın istifasından hemen sonra Türkiye’ye yüksek faiz vaadi ile gelen Londralı tefeciler, karlarını ceplerine koyup Amerikan tahvillerine yönelmeye başladı. Amerikan 10 yıllık tahvillerinin yükselmesi nedeniyle Türk lirasından çıkıp dolara dönen yabancı kurların yeniden yükselmesine neden oldu.

Şu ana kadar Türk piyasasına yaklaşık 20 milyar dolar sokan sıcak para fonları önce borsadan bankacılık hisseleriyle yaklaşık yüzde 40 oranında kazandı. İlk olarak 8 lira seviyesinde satış yapın Türkiye’ye giren yabancı fonlar, bugün yaklaşık 1 lira daha ucuz dolar alarak adeta karlarını katladı. Yabancı fonların bir süredir borsadan çıktığı bu nedenle bankacılık hisselerinde düşüş yaşandığı dikkat çekiyordu.

GÜVENLİ LİMANA YÖNELDİ

Genelde kısa vadeli pozisyonları ile bilinen bu fonlar, uluslararası yatırım bankaları tarafından çekirge sürüsü olarak da nitelendiriliyor. Özellikleri düşen borsalara ve yükselen faize gelmeleri. Bu paranın 2 aydır Türkiye’den ciddi bir kazanç elde ettikten sonra bir süredir Amerika’ya yöneldikleri görülüyor. Amerikan 10 yıllık tahvillerinde faizlerin de yükselmesi nedeniyle Türkiye gibi riskli gördükleri ülkelerden çıkıyorlar.

TEKRAR GELİR Mİ?

Sıcak paranın bir bölümünün halen Türkiye’de yüzde 17 seviyesinde tahvilde olduğu biliniyor. Çıkanların ise Merkez Bankası’nın pozisyonunu takip ettiği olası bir faiz arttırım ya da beklentisi ile yeniden gelebileceği belirtiliyor.

TÜRKİYE’Yİ SÖMÜRÜYORLAR

Çekirge sürüsü olarak nitelendirilen bu sıcak para fonları gittikleri ülkelerde kısa vadede adeta bayram havası estiriyorlar. Hızlı para girişinden dolayı o ülkenin yerel parası güçleniyor ve borsası da yükseliyor. Ancak çıkışı da aynı hızda oluyor ve döviz yeniden yükselip borsa düşüyor.

Dolar saat 16.20 itibariyle serbest piyasada 7.05 TL’den işlem görürken, borsada ise banka hisseleri öncülüğünde düşüş var. Yabancı satışı ile endeks geriliyor.

Remzi Özdemir

 

İlgili Haberler