HSBC'den sonra bir banka daha borsada katliam yaptı. Türkiye hakkında olumlu rapor yazmışlardı

HSBC'den sonra bir banka daha borsada katliam yaptı. Türkiye hakkında olumlu rapor yazmışlardı
Yabancı yatırım şirketlerinin Türkiye'ye yönelik beklenti raporlarından hemen sonra borsa dikkat çeken satışlar yaşandı. Geçtiğimiz günlerde İngiliz HSBC'nin Türkiye hakkında olumlu rapor yayımlamasının ardından borsada özellikle bankacılık sektörü hisse senetlerinde sert satışlar yaptığı görülürken, bugün ise Türkiye beklentilerini yükselten Bank Of America 550 milyonluk satış yaptı.

Bank of America, bugün yayınladığı raporda Türkiye ekonomisi için 2021 büyüme beklentisini %4,1''den %4,6''ya çıkardı. Paramedya''da yer alan habere göre, söz konusu kurumun Türkiye''ye yönelik olumlu beklentilerini açıklamasının ardından borsa güne iyi başlarken, gün içinde bankanın sert satışları geldi. Bank of America''nın satışları 550 milyon liraya yaklaştı.  Bu bankanın en yoğun bankacılık sektörü hisselerinde satış yaptığı biliniyor. En yoğun satışı ise Garanti BBVA hisse senedinde gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta ise HSBC''nin olumlu raporundan sonra bankacılık sektörü hisselerindeki büyük satış gerçekleşmişti. HSBC, neredeyse tüm banka hisselerinde aktif satıcı olarak dikkat çekmişti.

REMZİ ÖZDEMİR AÇIKLAMIŞTI

Yeniçağ Gazetesi''nin ekonomi yazarı Remzi Özdemir, bugün yaptığı açıklama borsa yabancı yatırım kurumlarının yaptığı satışa dikkat çekmişti. Özdemir, "Dolar düşecek, Türk ekonomisi uçacak" diye her gün rapor yazan yabancı yatırım kuruluşlarının piyasadan dolar aldığını belirtti.

"Amerikan 10 yıllık tahvillerinin yükselmesi nedeniyle Türk lirasından çıkıp dolara dönen yabancı kurların yeniden yükselmesine neden oldu. " diyen Özdemir, "Şu ana kadar Türk piyasasına yaklaşık 20 milyar dolar sokan sıcak para fonları önce borsadan bankacılık hisseleriyle yaklaşık yüzde 40 oranında kazandı. İlk olarak 8 lira seviyesinde satış yapın Türkiye’ye giren yabancı fonlar, bugün yaklaşık 1 lira daha ucuz dolar alarak adeta karlarını katladı." ifadelerini kullandı.

Yabancı fonların bir süredir borsadan çıktığı bu nedenle bankacılık hisselerinde düşüş yaşandığına dikkat çeken Özdemir, "Çekirge sürüsü olarak nitelendirilen bu sıcak para fonları gittikleri ülkelerde kısa vadede adeta bayram havası estiriyorlar. Hızlı para girişinden dolayı o ülkenin yerel parası güçleniyor ve borsası da yükseliyor. Ancak çıkışı da aynı hızda oluyor ve döviz yeniden yükselip borsa düşüyor." dedi.

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Haberler