Dolar dişimize de dokundu. Diş kliniklerinde randevular bir bir iptal ediliyor

Dolar dişimize de dokundu. Diş kliniklerinde randevular bir bir iptal ediliyor
Dolardaki artışın ardından sağlık malzemelerinin teminini de zorlaştırdı. Malzemeler temin edilemeyince randevularda zaman zaman iptal ediliyor.

Döviz kurundaki son aylardaki artıştan dolayı zamlar peş peşe geliyor. Özellikle gıda sektöründeki zamlar vatandaşları zora soktu. İlaç temininde son zamanlardan büyük sıkıntılar yaşanıyor. İthalat kalemi ürünlerin başında gelen sağlık malzemeleri de döviz kurundan nasibini alıyor.

Bir yılda neredeyse yüzde 100’lük zamlarla satılan ürünler, stoklarda bulunmadığı gerekçesiyle belli sayılarda temin ediliyor. Gerçek Gündem’den Serhat Yılmaz’ın haberine göre, sağlık malzemelerinin başında ise ağız ve diş tedavisinde kullanılan malzemeleri geliyor.

Devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluktan dolayı randevu alamayanlar özel hastanelere yöneliyorlar. Ama hastanelerde temin edilemeyen malzemelerden dolayı randevular iptal edilmeye başlandı.

KANAL DOLGUSU, DOLGU VE ELDİVEN…

Ağız ve diş tedavilerinde kullanılan ve kota uygulanmamasına karşın belli sayılarda alınabilen ürünlerin başında kanal dolgusu için kullanılan malzeme, dolgu ve eldiven geliyor. Doların 17 lirayı aştığı gün yukarıdaki ürünleri almak isteyen özel bir diş kliniği, sipariş ettikleri miktarın altında ürün alabiliyor.

Bir diş hekimi söz konusu durumu, "İstediğimiz miktardan az gönderdiler. Belirli bir kota yoktu ama siparişlerimiz stokta olmadığı gerekçesiyle eksik geldi ve fiyatları da fahiş bir şekilde arttırmışlardı" diyerek anlatıyor.

‘’HASTAMI YOLLAMAK ZORUNDA KALDIM’’

Sağlık ürünü tedarikinde yaşanan sorun nedeniyle bazı diş kliniklerinin hasta randevularını iptal ettiği de belirtiliyor. Malzeme tedarik edemediği için hasta randevusunu ertelemek zorunda kalan bir diş hekimi, yakın dönemde temel sağlık hizmetlerinin bile verilemeyebileceğini ifade ediyor.

YÜZDE YÜZ ZAM

2021 yılının başında 260-270 liraya alınan kompozit dolgu, bugün 538 liraya alınabiliyor. Yani yaklaşık bir yılda yüzde yüzlük bir zam söz konusu. Bu fiyatın piyasada yaygın olarak bilinen bir markaya ait olduğunu da belirtelim.

‘’VİCDAN VE CÜZDAN MUHASEBESİ YAPMAK ZORUNDA BIRAKILMAMIZ FELAKET BİR DURUM’’

Vicdan ve cüzdan muhasebesi arasında bırakıldığını söyleyen diş hekimi, "Geçen yıldan bu yana gelen zamları büyük oranda yansıtamıyoruz hastalara. Dolgunun fiyatını nasıl 2 katına çıkarabiliriz? Bu durumda emeğimizden vazgeçmek durumunda kalıyoruz. Sağlık hizmetleri keşke ücretsiz olabilse ama devletin sistemli bir şekilde hastaları ve hekimleri özel sektöre yönlendirdiğini görüyoruz.

Devlette çalışan meslektaşlarımız yoğun iş yükünün altında hastalarına yeterli zaman ayırıp kaliteli hizmet vermekte zorlanırken; özelde çalışan diş hekimleri de artan maliyetlerin altında ezilmemek için fazla mesai yapmak zorunda kalıyor. Vicdan ve cüzdan muhasebesi yapmak zorunda bırakılmamız felaket bir durum" diyerek, sağlık emekçilerinin kaldıklarını ikilemi dile getiriyor.

 

 

 

İlgili Haberler