Doların niyetini ünlü profesör açıkladı. Kurda yaşanacakları tek tek sıraladı

Doların niyetini ünlü profesör açıkladı. Kurda yaşanacakları tek tek sıraladı
Ünlü Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin doların yönü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Alkin, “Çok sert yükselmesi için mecali yok. Çünkü sebepler ortada” dedi.

Türk ekonomisinde merakla beklenen Merkez Bankası faiz kararı, geçtiğimiz günlerde açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 17'de sabit tutarken, sıkı duruşu "kararlılıkla uzun bir müddet" sürdüreceğine ve gerekirse "ilave parasal sıkılaşma" yapacağına dikkat çekti.

Prof. Dr. Emre Alkin piyasalarda meydana gelen son hareketler üzerine “Dolar kurunda düşüş gelebilir mi" sorusunu, video üzerinden yanıtladı.

DİKKAT ÇEKEN YORUMLARDA BULUNDU

Dolar kuru Merkez Bankası 21 Ocak’taki faiz artırmama kararına rağmen yükselişe geçmedi. Dolar kuru karar sonrası geçen sürelerde 7.30 ile 7.40 arasındaki dar bir bantta hareket ettiği gözlemlendi. Kurdaki son gelişmeleri değerlendiren Prof. Dr. Emre Alkin dikkat çeken ifadelerde bulundu.

“YÜKSELTECEK VERİLER YOK”

Ekonomi uzmanı Emre Alkin, ekonomi gazetecisi Sami Altınkaya’nın Youtube kanalında konuştu. “Dolar kurunda düşüş gelebilir mi? başlıklı videoda konuşan Prof. Dr. Emre Alkin dolar kurunun çok sert yükselmesine yetecek veriler olmadığını fakat düşüşten yararlanmak isteyen yatırımcıların dolara olan rağbetiyle daha çok düşmeye de niyeti olmadığını açıkladı.

“AŞAĞIYA DÜŞTÜĞÜ ZAMAN ALICI GELİYOR”

Prof. Alkin’in açıklamalarının devamı şu şekilde:

“Dolar kurunu soranlar için söylüyorum. Çok sert yükselmesi için mecali yok. Çünkü sebepler ortada. Fakat aşağıya düştüğü zaman da alıcı geliyor. Mesela yurt içi yerleşikler geçen hafta 1 milyar dolar civarında TL’ye dönmüşler ama bu sefer de kurumlar 500 milyon dolar alım yapmış. Net olarak döviz tevdiat hesapları yarım milyar dolar eksi olmuş. Bu güzel ama yetmez. Yani 230 milyar dolar civarında döviz tevdiat hesabı var. Bunun geriye düşmesi lazım. Yerli yatırımcıların ‘Bu dolarda da pek bir numara kalmadı’ demesi anlamına geldiği için fiziki olarak talep edenlerin gazını alır. Dolara olan ilginin azakması dövize endeksli hesapların TL’ye doğru dönmesi, efektif olarak dolar alımının azalması, arzın çoğalması, talebin azalması dolar kurunu gevşetir. Dolar kurunun düşmesi enflasyon üzerindeki baskıyı biraz azaltır. Enflasyon hızlı yükselmezse faiz oranlarında olumlu gelişmeler olur. Bunun için güven vermek dolara olan ilgi ve alakayı doğal yollarla kesmek gerekir”