Dr. Öğretim Üyesi İkitumur'dan korona virüsü yenenlere uyarı

Dr. Öğretim Üyesi İkitumur'dan korona virüsü yenenlere uyarı
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hande İkitumur, korona virüsü atlatan vatandaşlar için önemli uyarılarda bulundu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hande İkitumur, korona virüs pandemini atlatan hastaların akciğer durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Hastalık belirtilerinin başlaması durumunda yapılması gerekenleri söyleyen İkitimur, "Hastalık belirtileri başladığı zaman hastanın kendisini hemen karantinaya alması gerekiyor. Hasta, bu belirtiler baş gösterdikten hemen sonra aile bireyleri ile arasına mesafe koymalı. Hatta imkanı varsa ayrı tuvalet kullanmasını bile öneriyoruz. Ortak alanlara çıkmak zorunda kaldığı zaman mutlaka maske takması ve temizlik kurallarına çok basit şekilde uyması gerekiyor. Yani, elinde sürekli temizlik maddeleri ile gezmesi gerektiği anlamını taşımıyor bu, en basit temel temizlik ihtiyaçlarını karşılasa bile yetecektir. Bu hastalık açısından son derece önemlidir. En önemlisi de hastaya, kronik hastalığı bulunan kişilerin yaklaşmaması. Bu çok önemlidir. Hiçbir şekilde temas etmemeliler" dedi. 

"TEDBİR ALMAYA DEVAM ETMELİLER" 

Hastalığı atlatanların tedbiri elden bırakmaması gerektiğini söyleyen İkitimur, açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı: 

"İnsanlar akciğer enfeksiyonu geçirdikten sonra da yerinde iz kalıyor. Tomografiler, filmler hemen düzelmiyor. Bu hastalarımızın mutlaka yeniden doktorlara başvurması gerekiyor. Tedavi edilen hastalarda tam iyileşmenin 1 ayı bulduğunu görebiliyoruz. Tedavi bitmiş olsa bile hastaların öksürükleri ve nefes darlıkları devam edebilir. Bu nedenle biz hastalara nefes terapileri yapmalarını ve çeşitli yöntemleri uygulamaya devam etmelerini öneriyoruz. Bizim işimiz, virüsün 14 günlük periyordu bittikten sonra da bitmiyor."

"Kronik astımı olan bir hasta, bu virüse bağlı etkilenirse, hastalarımıza ek yük gelmiş olur. Bu konu hakkında konuşabilmek için sağlam verilere ihtiyaç var. Mesela, kişinin KOAH’ı var ve korona virüse yakalandı. Burada hastanın ölçümleri çok önemlidir. Ne kadar etkilendiklerini daha sonraki süreçte göreceğiz."