Eski futbolcu Lillian Thuram ırkçılık için öyle bir laf etti ki duyanlar şapka çıkardı

Eski futbolcu Lillian Thuram ırkçılık için öyle bir laf etti ki duyanlar şapka çıkardı
EURO 2020 finalinde penaltı kaçıran İngiliz oyunculara yapılan ırkçılık, söz konusu sorunu tekrardan gündeme getirdi. Irkçılıkla mücadele için vakıf kuran Lilian Thuram ise "İnsan ırkçı doğmaz, ırkçı olur" mesajı verdi.

EURO 2020 finali sonrası İngiliz oyunculara ırkçı saldırılar yapılmıştı

DW Türkçe''de yer alan habere göre, İngiltere, Avrupa Futbol Şampiyonası''nın finalinde İtalya''ya penaltılarla mağlup oldu ve turnuvayı ikinci olarak tamamladı. İngilizler adına penaltıları kaçıran Jadon Sancho, Marcus Rasford ve Bukayo Saka ırkçı saldırılara maruz kaldı. Dünyaca ünlü eski futbolcu Lilian Thuram da çirkin olaya ilişkin tüm dünyaya mesaj verdi.

İstanbul''daki Fransız lisesi öğrencileriyle gerçekleştirdiği sohbette, ırkçılıkla mücadele için kurduğu vakıfla ilgili konuşurken "İnsan ırkçı doğmaz, ırkçı olur" mesajı veren Thuram, ırkçılıkla daha küçük bir çocukken karşılaştığını söyledi.

"BİRİ ''PİS SİYAH'' DİYE SESLENDİ"

Fransa''nın eski bir sömürgesi olan Guadeloupe''de doğan ve Fransa Milli Takımı''nın 1998 Dünya Kupası ve EURO 2000 şampiyonluklarında önemli pay sahibi isimlerinden Thuram, "Bir gün okulda biri bana ''pis siyah'' diye seslendi... Ne demek istediğini anlamadım. Anneme anlattığımda, bana bunun öyle kabullenmemiz gereken bir durum olduğunu ve değişmeyeceğini söyledi. Bunun en iyi cevap olduğunu sanmıyorum." dedi.

"İnsan ırkçı doğmaz, ırkçı olur" gerçeğini hatırlatan 49 yaşındaki eski futbolcu, ırkçılığı "insanlara derilerinin rengine göre roller yükleyen bir hiyerarşi" olarak tanımlıyor.

"BİRÇOK KLİŞE VARDI"

Bu sınıflandırmayı futbolculuğunun ilk yıllarında kendisinin de tecrübe ettiğini söyleyen Thuram, "Antrenörlerden sık sık şunu duyardım: Siyah bir oyuncu idmanlarda yeterince sıkı çalışmıyorsa, bunun nedeni siyah oyuncuların tembel olmasıydı. Ya da siyah oyuncuların, derilerinin renginden ötürü belli fiziksel özellikleri olduğu söylenirdi: Fiziki olarak güçlülerse, çok çalıştıklarından ya da başarma azimleri olduğundan değil, sırf siyah oldukları için böylelerdi. Birçok klişe vardı. Bazıları ''olumluydu'' ama yine de klişeydi neticede" ifadesini kullandı.

Buna karşın profesyonel futbolculuk kariyerinde soyunma odasında hiçbir ırkçılıkla karşılaşmadığını belirten Thuram, "Profesyonel futbolculukta, takım arkadaşlarınızla çok fazla vakit geçiriyorsunuz ve hepinizin hedefi aynı. O yüzden bazı ön yargılar olsa bile, bunların araya girmesine izin verilmiyor" dedi.

TRİBÜNDEN GELEN MAYMUN SESLERİ

İtalya''da oynadığı dönemdeyse tribünlerde maymun sesi çıkaran taraftarlar olduğunu hatırlatan Thuram, "Soyunma odasına gittim. Kızmıştım. Takım arkadaşlarım ciddiye almamam gerektiğini söylüyordu. Neden öyle yaptıklarını anlıyorum. Beni korumak istiyorlardı. Ama artık günümüzde ırkçılığa maruz kalmış olsun ya da olmasın tüm oyuncuların bunun gerçekten kötü bir şey olduğunu ve sona ermesi gerektiğini anladığını düşünüyorum" diye konuştu.

Irkçılığın sadece kınanmasının yeterli olmadığına ve insanların bu konuda eğitilmesi gerektiğine inanan Thuram, 2008 yılında futbolu bıraktıktan sonra bu nedenle Lilian Thuram Vakfı''nı kurdu.

İlgili Haberler