Dünyayı bekleyen yeni tehlike… Saatli bombaya dönüştü

Dünyayı bekleyen yeni tehlike… Saatli bombaya dönüştü
ABD'nin Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği'ne karşı başlattığı Buz Solucanı Projesi, bugün dünya için saatli bomba niteliği taşıyor. 1960'lı yıllarda bilimsel çalışma adı altında Grönland'daki buzulların altına inşa edilen ‘atomik kent' bugün devasa bir radyoaktif tehdit oluşturmaya başladı. Peki içerisinde yaklaşık 600 balistik füze barındıran gizli ABD üssü Camp Century neden kapatıldı?

Akşam Gazetesi’nde yer alan habere göre, ABD’nin Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği tehdidine karşı geliştirdiği Buz Solucanı Projesi (Iceworm Project) kapsamında Grönland’a inşa ettiği Camp Century (Yüzyıl Kampı), bugün devasa bir saatli bombaya dönüştü.

1960 yılında Arktik bölgesine inşa edilen Camp Century, çeşitli nedenlerle 1967 yılında kapatılmak zorunda kaldı. ABD’nin buzların altında bıraktığı radyoaktif atıklar ve kanalizasyon suları için tedbir alınmazsa, 2090 yılında dünyayı büyük bir tehlikenin beklediği bildirildi.

SAATLİ BOMBA: 2090’DA DÜNYAYI BÜYÜK BİR TEHLİKE BEKLİYOR

Camp Century’nin kurulduğu 1960’lı yıllarda küresel ısınma diye bir stratejik düşünce kalemi olmayan Pentagon, 1967 yılında üssü kapattı. Deyim yerindeyse “ceketini alıp çıkan” Pentagon, nükleer reaktörü soğutmak için kullanılmış binlerce litrelik radyoaktif suyun yanı sıra miktarı ölçülemeyecek kadar büyük bir kanalizasyon suyunu da Grönland’ın buzullarının içerisinde bıraktı.

kii-1707202015949746753cdba479.jpg

Bilim insanları, Camp Century’nin altındaki buzun yakında erimeye başlayacağını ve 2090 yılında Buz Solucanı’nın tünel ağlarında bulunan radyoaktif suların ve insan atıklarının okyanusa döküleceğini belirtti

Bu konuda temizlik çalışmalarını hızlıca başlatması gereken otoritelerin ise ABD, Danimarka veya artık otonom bir yapıya sahip olan Grönland olduğu bildirildi.

BİLİMSEL ÇALIŞMA ADI ALTINDA NÜKLEER SİLAH PROJESİ

Danimarka hükûmetinin nükleer silahlara ev sahipliği yapmak istemediğini açıkça belirtmesinin üzerine, 1960 yılında tesis edilen Camp Century Üssü’nde bilimsel araştırmalar gerçekleştirileceği bilgisinin paravan olarak kullanıldığı ve çok gizli silah projelerinin hayata geçirilmeye çalışıldığı aktarıldı.

TAM TEŞEKKÜLLÜ BUZ ALTI ŞEHRİ

Mühendislerin yoğun bir şekilde çalışarak Arktik bölgesine tam teşekküllü bir yer altı şehri inşa ettiği bilgisi paylaşılan makalede, iş makinelerinin oluşturduğu 10 metrelik deliklere yerleştirilen yarı silindirik çeliklerin kar ve buzla dondurularak zemine montelendiği anlatıldı.

ENERJİ İHTİYACI, NÜKLEER REAKTÖRDEN SAĞLANDI

Jeneratörlerin sürekli aktif halde tutulması için gereken yakıtın taşınma masraflarına ve zorlu hava koşullarına çözüm arayan mühendisler, Camp Century’ye taşınabilir bir nükleer reaktör bağlamaya karar verdi.

ATOMİK KENT: SOVYETLER’E KARŞI 600 BALİSTİK FÜZE

Dünyanın en büyük uluslararası balistik füze ateşleme tesisi olması için hayata geçirilen Buz Solucanı, buzların altına inşa edilen devasa boyutlardaki üssün binlerce kilometrelik tünellerle birbirine bağlandığı bir yapıya sahipti. Sovyetler Birliği tehdidine karşı inşa edilen üsse 6 kilometre aralıklarla yaklaşık 600 adet balistik füze yerleştirildiği belirtildi.

BUZ SOLUCANI NEDEN YAŞAMADI?

Yapılan tüm hazırlıklara ve tüm yatırımlara rağmen son dakikada elde edilen bir veri, Buz Solucanı Projesi’nin uygulanabilir olmadığı gerçeğini ortaya koydu. İlk araştırmalara göre Grönland’ın buz yapısının oldukça katı ve tünel kazmaya elverişli olmasına karşın, daha sonra yapılan araştırmalar bu bilgiyi çürüttü. Edinilen son bilgi, Grönland’ın buz yapısının oldukça elastic bir yapıda olduğunu ve her geçen yıl çökme tehlikesinin artmakta olduğu ortaya çıktı.

Zorlu hava koşullarının çelik inşaat malzemelerini çatlamaya ve kırılmaya meyilli hale getirdiğini tespit eden mühendisler, Pentagon ile Camp Century arasındaki iletişim sorunlarına da kalıcı bir çözüm üretemedi.