Ekimoz nedir? Ekimoz nasıl oluşur?

Ekimoz nedir? Ekimoz nasıl oluşur?
Sıla Ahmet Kural tarafından aldığı darp sonucu vücudunda ekimoz oluştu. Peki, ekimoz nedir? Hasar alan vücutta oluşan ekimoz hakkında merak edilenleri derledik.

Ekimoz nedir, ekimoz nasıl oluşur? Ahmet Kural tarafından şiddet gören Sıla'nın vücudunda ekimoz oluştuğunu avukatı açıkladı. Ekimoz kelimesinin anlamını bilmeyen vatandaşlar ise şu an bunu öğrenmek istiyor. Avukat Rezan Epözdemir, Sıla'yla ilgili, "Vücudunun değişik yerlerinde ekimozlar var. Kamuoyunda şöyle bir algı var. Dosyada başka fotoğraflar da var. Hastanedeki sağlık raporuna göre, kafasından kulaklarına kadar çok ciddi ekimozlar var. Tedavi süreçleri de devam ediyor." dedi. Ekimoz neden olur? Merak edenler için haberimizde derledik.

EKİMOZ NEDİR

kimoz; herhangi bir travma nedeniyle ortaya çıkan, cilt altındaki kılcal damarların hasar almasıyla kanın cilt altına sızması anlamına gelmektedir. Sızan kan vücut tarafından metabolize edilir. Ekimoz, sırasıyla kırmızı, mavi, mor, lacivert, kahverengi, yeşil ve sarı renkleri aldıktan sonra solar ve etkisini yitirir.

Travmayı meydana getiren aletin şekline uygun ekimoz oluştuğu zaman şekilli ekimoz, herhangi bir şekilde oluşmaz ise şekilsiz ekimoz adı verilir.

EKİMOZ NASIL OLUŞUR

Ekimozlar derinin gergin olduğu, yumuşak dokunun az bulunduğu bölgelerde travma uygulandığı zaman ekimoz bu bölgede değil yakındaki daha gevşek bölgede oluşacaktır. Bunlara göçmen ekimoz adı verilir. Buna en iyi örnek kafada alın hizasında bir travma sonucu oluşan ekimozun burada değil, gözaltı bölgesinde gözlük şeklinde oluşmasıdır. Travmanın olduğu yerde oluşan ekimozlar, sabit ekimoz ismini alırlar.

Ekimozlar travmanın belirlenmesindeki en önemli bulgu olduğu için adli olay araştırmalarında mutlaka ekimozun yeri, boyutları, rengi ve diğer özellikleri tanımlanmalıdır. Bunlar yapılırken çocuk ve yaşlılarda, genç ve orta yaşlılara göre çok daha çabuk ekimozun oluşabileceği gözden uzak tutulmamalıdır.

Yaraların sınıflaması kendisini meydana getiren aletlere göre de yapılmaktadır.

1- Kesici alet yaraları,

2- Kesici-delici alet yaraları,

3- Kesici-ezici alet yaraları,

4- Ezici alet yaraları,

5- Delici alet yaraları bulunur.

Ekimozlar: Bir travma sonucu canlıda doku içine kanama olması sonucu meydana gelen lezyona ekimoz ismi verilir. Damar çeperlerinde meydana gelen bozulmalar sonucu, dışarı sızan kanın doku içine toplanmasıyla meydana gelen ekimozlar, yaşayan kişiye bir travma uygulandığının en somut göstergesidir. Ekimozlarda zamana bağlı renk değişikliklerinin olması travmanın yaklaşık ne zaman uygulandığını göstermesi açısından önemlidir.