Eklem romatizması kadınlarda daha fazla!

Eklem romatizması kadınlarda daha fazla!
Halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit, yol açtığı ağrılar ve hareket kısıtlılığı nedeniyle hastaların iş ve sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor.

“Sistemik kronik iltihaplı bir eklem romatizması” olarak adlandırılan bu hastalık, genellikle el ve el bileğindeki küçük eklemlerde tutulmalar ile kendisini belli ediyor. Tedavi edilmediği takdirde tuttuğu eklemlerde kalıcı sakatlıklara neden olabilen rahatsızlık, erken tanı ve güncel tedavi uygulamaları ile kontrol altına alınabiliyor. Uz. Dr. Senem Tekeoğlu, romatoid artrit ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

KADINALARDA ERKEKLERDEN 2-3 KAT DAHA FAZLA

Romatoid artrit, her ne kadar genç erişkin kadınlarda daha sık görülse de, erkeklerde de her yaşta görülebilmektedir. Görülme sıklığı coğrafyalara göre değişiklik gösteren bu hastalık tüm dünya nüfusunun %0.4 ile %1’ni etkilemektedir. Kadınlarda erkeklerden 2-3 kat daha fazla görülen romatoid artritin kesin görülme nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik yatkınlık, sigara, çevresel faktörler, enfeksiyon hastalıkları, beslenme ve hormonal faktörlerin hastalık üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir.

TEDAVİ EDİLMEZSE...

Romatoid artrit, daha çok el ile ayak ve el bileklerindeki küçük eklemlerdeki ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı ve bir saati geçen sabah tutukluğu ile kendisini belli etmektedir. Eklem tutulumu genellikle simetriktir ve pek çok eklemde olabilmektedir. Zaman içerisinde, gerektiği şekilde tedavi olmayan hastalarda diğer eklemlerde de tutulum görülebilmektedir. Nadiren romatoid nodüller veya akciğer hastalığı da bu tabloya eşlik etmektedir.