Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Ekonomide filmin sonu kötü bitiyor!

Ekonomide filmin sonu kötü bitiyor!

Film gibi olaylar olmuyor mu ekonomide? Aşk var, AKP''nin oy aşkı faizleri enflasyonun altına çekmedi mi? Şiddet var, faiz enflasyon altına zorla düşürülünce kur 8''den 18''e şiddetle çıkmadı mı? İhtiras var, Erdoğan başkanlığa devam etmek istemiyor mu? Macera var, kur korumalı mevduat ürünü ile geçici bir sakinlik sağlandı ama Hazine''ye yük binmedi mi? İşin sonu nerede bitecek belli değil…

Şimdi size filmin sonunu görmeniz adına FITCH''in raporundan bazı bölümleri sunalım, bakın ne diyor:

"Yüksek enflasyon ve Türk mudilerin döviz mevduatlarından çıkma konusunda isteksizlikleri dikkate alındığında, döviz mevduattan kur korumalı lira mevduata geçişin sınırlı olmaya devam etmesini bekliyoruz.

Türk yetkililerin yerel basına yaptıkları açıklamalardan Ocak 2022 sonu itibariyle döviz mevduatlarının yüzde 4 kadarının kur korumalı lira mevduata döndüğü,

BDDK verilerine göre de 17 Aralık 2021-28 Ocak 2022 arasında döviz mevduatları sadece yüzde 3,8 azaldığı görülmüştür.

KKM uygulaması lirayı zayıflatan yurt içi güvendeki keskin kötüleşmenin nedenlerini, yüksek enflasyonu, derin şekilde negatif reel faizleri, güvenilir bir politika çıpası olmamasını düzeltemez. Makro ekonomik oynaklığın kısa vadenin çok ötesinde devam edeceğine inanıyoruz."

FITCH şunu diyor, sizin güven sorununuz var yatırımcı dolar getirmiyor. Sizin tarım ve sanayi politikanız yanlış, bu enflasyon yaratıyor, enflasyon Lira''nın değerini düşürüyor. Sizin negatif reel faiziniz var, yani Erdoğan oy toplayacak diye enflasyonun altına ittiğiniz faizler, kuru ve enflasyonu uçuruyor. Şimdi Kur Korumalı Mevduat Ürünü ile (KKM) bütün bunların düzeleceğini beklemeyin.

Evet bu nedenle S&P Global Ratings, "Aralık 2021''de enflasyonda yaşanan tırmanışın ardından Türkiye''de bu yılın büyük bölümünde yıllık enflasyonun yüzde 50''yi geçmesini bekliyoruz." diyor.

JP Morgan, "Türkiye''de enflasyon oranının Mayıs ayında yüzde 55 ile zirve yapacağını, Kasım ayına kadar yüzde 50 civarında kalabileceğini öngörüyoruz." diye görüş bildiriyor.

Bütün dünya ne diyor, Maliye Bakanı Nebati ne diyor? Nebati enflasyon düşecek diyor ama hangi tarım ürünü artışı ile, hangi sanayi ürünü ile olacağını anlatmıyor…

Tarım ve sanayide AKP''nin yanlışları nedeni ile oluşan üretim kıtlığı ve dış girdi bağı enflasyonu artıracak. Böylece Lira değer kaybetmeye devam ederek yaşamlarımızı her geçen ay daha derin bir sefalete sokacak.

Her yazımızda vurguladığımız, Amerikan Merkez Bankası FED''in faiz artırarak küresel anlamda kredi maliyetlerini yukarı çekeceğini ve dolar miktarını da azaltarak, dolar endeksinin değerini yükselteceğini de unutmayalım. Bakın bu konu ile ilgili de somut rakam tahminleri gelmeye başladı. FITCH şunları söylüyor:

"FED son şahin tutumu ile 2024''ün sonuna kadar bankacılık sisteminden finansman piyasaları için oldukça sarsıcı olabilecek 2 trilyon dolardan fazla likiditeyi çekebilir.

FED''in bilançosundaki küçülmenin yaz aylarında başlayarak hızla devam etmesini bankanın bilançosunun 2024 sonuna kadar 6,4 trilyon dolara düşmesini bekliyoruz.

FED''in ocak ayındaki toplantısının ardından faiz oranını Mart toplantısında 25 baz puan, bu yılın sonundan önce 75 baz puan ve 2023''te 100 baz puan daha artmasını bekliyoruz."

Sözün özü şu: İçeride enflasyon roket gibi yukarı giderken, Amerikalılar bastıkları 8,9 trilyon doları 6,4 trilyon dolara indirirlerse, azalan dolar miktarına bağlı kur yukarı gitmez mi? Peki söyleyin lütfen, o zaman bu filmin sonu mutlu biter mi?

Yazarın Diğer Yazıları