Ekrem İmamoğlu İBB’nin borcunu açıkladı

Ekrem İmamoğlu İBB’nin borcunu açıkladı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim sonrası yapılan ilk meclis toplantısında borçlanma ihtiyacının 7,2 Milyar TL olduğunu ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Haziran seçiminin ardından gerçekleşen ilk Belediye Meclisi toplantısında, belediyenin toplam borcunu açıkladı.

Ekrem İmamoğlu, Belediye Meclisi toplantısında belediyenin mali durumuna tepki göstererek net borçlanma ihtiyacının 7,2 Milyar TL olduğunu ifade etti. Bu miktara kredi geri ödemeleri de eklenince gerçek borçlanma ihtiyacının 9,8 Milyar TL’ye ulaştığına dikkat çeken İmamoğlu “Belediye bütçesi tam bir mirasyedi bütçesi” dedi.

İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin müteahitlere, şirketlere, iştiraklere, firmalara, şahıslara vadesi geçmiş borcun 5,8 milyar TL olduğunu, 1 buçuk 5 milyarlık kısmın iştiraklere olduğunu, iştirakler ödeme alamadığı için ise taşeronlara ödeme yapılamadığını söyledi, İBB’nin borç yüküne de değindi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

“Yakın gelecekte gider bütçesinde revizyonlar yapılmamalıdır. Geçen dönem tek tasarruf tedbiri borçların ödenmemesidir. Belli kesimlere aktarılan bir takım kaynaklarda kesintiye gidilmesi malum sıkıntılar nedeniyle psikolojik olarak mümkün olmamaktadır. Kötüye giden finansal tablolarını düzeltmek bütünlüklü bir değişiklikle olabilir. 2019 yılı bütçesinde bu kötü gidişat dikkate alınmamıştır. Bu yılın 6 ayında İBB şirketleri kendi maaşlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Bütçe açığımızın 7.2 milyardan az olmadığını belirtmek isteriz. Bir kamu kurumunun gelir ve giderleri arasında böyle bir uçurum oluşursa bu uçuruma önce dar gelirliler düşer. Temmuz ayında kullanılacak olan maliye katkı biz yönetime gelmeden ödenmiş, biz yönetime gelmeden bir hafta içerisinde 1 Milyar Lira harcanmış. Biz yönetime geldiğimizde İBB’nin kasasında sadece 5 Milyon Lira vardı.”

“İBB’nin borç yükü 2014 yılında 7,6 milyar TL iken, 3,8 kat artarak 2019 yılının ilk altı ayında 28,8 milyar TL olmuştur. Ancak belediyenin hizmetlerini yerine getirebilmesi, çalışanların maaşlarının ödenebilmesi için bütçede öngörülen en az 3,2 milyar TL’lik ilave finansman ihtiyacı bulunmaktadır. İstanbul’un geleceği ipotek altına alınmış durumdadır. Ayrıca 28 Milyar TL’lik borç kadar da gelecekte ödenecek olan, anlaşması imzalanmış yatırım projeleri bulunmaktadır. Plansız, hesapsız yatırımlarla ağır taahhütlerin altına girilmiştir. Aralık sonuna kadar beklediğimiz gelirlerin toplamı 6,2 milyar liradır. Oysa ki Aralık sonuna kadar yapılması gereken ödemelerin toplamı 10,7 milyar liradır.”

İBB’NİN İŞTİRAKLERİNE OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL ÇAĞRISI

“Şirketlerin yönetimlerinin liyakat usulüne göre yenilenmesi ve gelirlerinin arttırılması. Bunun için de bir an evvel tüm iştiraklerin Olağanüstü Genel Kurullarının toplanması ve yeni yönetimlerle ilgili kararların alınması şarttır. Tasarruf tedbirlerinin hayata geçirilmesi, mevcut projelerin tek tek ele alınarak hızlandırılması gerekmektedir. (…) Belediyenin giderleriyle gelirlerini dengelemek ve yarım kalmış, aşırı yavaşlamış yatırımları sonlandırabilmek için bu meclise büyük bir görev düşüyor. Ama bunu yaparken de alınan kredilerin nereye nasıl harcandığını çok yakından, çok titizlikle takip edin, sorun, sorgulayın. Sorunu çözmenin tek yolu budur. (…) Aslında 2019 yılı bütçesi kabul edilirken, bu meclis 3,2 milyar liralık borçlanmayı öngörmüş ve bu borçlanma ihtiyacını kabul etmiştir. Bununla birlikte, biraz önce açık şekilde ifade ettiğim gibi, gelirlerde ortaya çıkan düşüş neticesinde bütçe açığı 4 Milyar daha artmaktadır. Bu nedenle ortaya çıkan toplam net borçlanma ihtiyacı 7,2 Milyar TL’ye yükselmiştir. Bu rakama kredi geri ödemelerini de eklersek, gerçek borçlanma ihtiyacı 9,8 Milyar TL’ye ulaşmaktadır.”

“Elindeki bütçeyi akıllı şekilde kullanamayan, elindeki işletmeyi güçlendirip geliştiremeyen her hangi bir mirasyedi ne yaparsa, son 2 yıldır İBB de aynısını yapmaktadır. İBB elindeki gayrımenkulleri satarak durumu idare etmeye çalışmaktadır. Bu nedenle, son 2 yıldır İBB’nin en büyük gelir kalemlerinden biri taşınmazların satışından kaynaklanan sermaye gelirleridir. Yılın ikinci yarısında 1,7 milyar TL öngörülen gayrimenkul satışı bu ekonomik kriz ortamında ne kadar gerçek dışı bütçe yapıldığının göstergesidir. Bu yolun sonu çöküştür, iflastır. Bu gidişatı çok ciddiye almak ve temelden değiştirmek zorundayız. Günü kurtarma zihniyeti İstanbul’un geleceğini ipotek altına almaktadır.”