Elektronik sigaranın akla hayale gelmeyecek bir zararı daha çıktı. Tetikliyor

Elektronik sigaranın akla hayale gelmeyecek bir zararı daha çıktı. Tetikliyor
Artan elektronik sigara kullanımı neticesinde elektronik sigaraların kronik dönemdeki etkileri üzerinde birçok araştırma bulunuyor. Şimdi ise bilim insanları nikotinsiz ve aromasız dahi olsa elektronik sigara kullanımının bağırsakta inflamasyonu tetikleyebileceğini öne sürdü.

Elektronik sigara tetikliyor

 

Bağırsak lümeninin ( lümen gastrointestinal organların iç duvarı anlamına gelir ) sebebiyle birçok bakteri ve patojen mikroorganizma vüdumuza giremiyor ve bağırsak lümeninden emilen maddeler organizma için temel gereksinimlerin karşılanmasını sağlıyor.
KRONİK DÖNEM
Elektronik sigara kullanımının kronik dönemde bağırsak sağlığına etkisi henüz tam olarak bilinmiyor hatta 2018 yılında yapılan bir çalışma elektronik sigara tüketiminin bağırsak sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını destekler nitelikte.
BİLİMİN İNSANLARI CANLILAR ÜZERİNDE ÇALIŞTI
Araştırmacılar elektronik sigara kullanımının bağırsak sağılığı üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla hayvanlara ve insanlara ait hücre modelleri üzerinde çalıştı ve araştırmacılar hemen hemen elektronik sigara likitlerinin tümünde kullanılan propilen glikol ve bitkisel gliserol üzerinde yoğunlaşmak için nikotin ve aroma veren maddeleri araştırma dışında tuttu.
Elektronik sigara tüketiminin etkileri fare modelleri üzerinde çalışıldı ve akut maruziyet ( 1 hafta boyunca günlük tüketim ) kronik maruziyetle ( 3 ay boyunca günlük tüketim ) kıyaslandı.Yapılan çalışmalar sonucunda akut maruziyetin minör negatif etkileri olduğu tespit edilmekle birlikte kronik maruziyetin anlamlı derece kolon inflamasyonuna sebep olduğu ve bağırsak bariyer fonksiyonlarıyla ilişkili genlerin ekspresyonunu azalttığı tespit edildi.
HASAR VERİYOR
Araştırma ekibi daha sonra insana ait kök hücrelerden 3 boyutlu bağırsak modelleri oluşturdu ve insana ait organoidleri oluşturan araştırma ekibi maruziyetin ‘’tight junction’’ olarak adlandırılan sıkı bağlantılara hasar verdiğini ve bu yıkımın inflamasyonu tetikleyebildiğini keşfetti.