"Ellerindeki hazır devleti yönetemiyorlar"

"Ellerindeki hazır devleti yönetemiyorlar"
İYİ Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır, "Korkunç bir israf var. İktidara geldiklerinde 'Lojmanları, makam araçlarını kaldıracağız' dediler şimdi dünyada en çok makam aracı olan ülke konuma geldik." dedi.

Halil YATAR / YENİÇAĞ

İYİ Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır, Türkiye'de yaşanan tüm sorunların kaynağının Başkanlık sistemi olduğunu ve çözümün güçlü bir parlamenter sistemi olduğunun altını çizdi.

Dikbayır, "Asgari ücrete en az yüzde 22 zam yapılmalı" derken, EYT'lilerin sorunlarının hem devleti hem de vatandaşı mağdur etmeyecek bir formülle çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Gündeme dair Yeniçağ'a açıklamalarda bulunan Dikbayır, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden iktidarın ve vatandaşın umduğunu bulamadığını dile getirdi. Çözüm yolu olarak güçlendirilmiş parlamenter sistemi gösteren Dikbayır, "Cumhurbaşkanlığı bütçesi 840 milyondu 2020 bütçesinde 3,2 milyar. Böyle bir şey olabilir mi? Bütün bu problemlerin kaynağının Başkanlık sistemi olduğu kanısındayız. Bizim iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geri dönmemiz lazım. Bu konuda birçok çalışmalarımız ve diğer partilerle görüşüyoruz. Bunu her platformda dile getiriyoruz. Başkanlık sisteminden öncesi ve sonrası fiyatlara bakarsak zaten her şey ortada. Ben 14 Kasım'da bir konuşma yapmıştım. 'Sosyal patlamaya neden olacaksınız' demiştim. O zaman konuştuğum her şeyi şimdi tek tek yaşamaya başladık. İnsanlar faturalarını ödeyemeyip intihar ediyor. Bizim çıkış yolumuz parlamenter sisteme geri dönmek" dedi.

"Bizde israf büyük problem" diyen Dikbayır, "Çok büyük israf var. Bu iktidar başa geldiği zaman bu devlet 59 milyar vergi topluyordu. 2020'deki bütçede vergi geliri 913 milyar. Şimdi bu rakam bile her şeyi özetliyor. Sürekli iktidar mensupları çıkıp 'şunu yaptık bunu yaptık' diyerek böbürleniyor. Aslında bize keyif bağışlıyorlar. Milletin verdiği vergiyle hizmet edeceksin bir de millete keyif bağışlayacaksın. Kaldı ki hizmetlerin birçoğu da yap, işlet, devret modeli. Biz vergi veriyoruz sizde hizmet vereceksiniz tabi ki. Ellerindeki hazır devleti yönetemiyorlar. Korkunç bir israf var. İktidara geldiklerinde 'Lojmanları, makam araçlarını kaldıracağız' dediler şimdi dünyada en çok makam aracı olan ülke konuma geldik" İfadelerini kullandı.

Dış politika üzerinden de AKP iktidarını eleştiren Dikbayır, yanlış politika nedeniyle Suriye'de tek kaybeden ülkenin Türkiye olduğunun söyledi. "Biz 8 sene önce neredeydik şimdi neredeyiz" diye soran Dikbayır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Suriye'ye niye girdik? Niye bu duruma girdik? Şu an hangi durumdayız? ABD memnun, Rusya, İran, Esat memnun. Biz de 'Memnunuz' diyoruz. Burada bir tuhaflık yok mu? İkincisi 40 milyar dolar Suriye'deki problemden dolayı biz Suriyeli mültecilere para harcadık. Yüzlerce şehit verdik, askeri harcamaları bilmiyoruz. Peki, bunların karşılığında ne elde ettik veya ne püskürttük? Bizim gibi para harcayan yok, şehit veren yok. Bu işten en zararlı çıkan ülkeyiz biz."

Ülkeler arası diyalogların sürmesi gerektiğini ama bu ilişkilerde onurlu ve dik duruş gösterilmesinin olmazsa olmaz olduğunun atını çizen Dikbayır, "Devletler ilişkilerini tabi ki sürdürecek ama bunu yaparken onurlu ve bir duruş sergileyerek yapmalı. Biz o mektubu unutmadık. Bu mektup sorununu Cumhurbaşkanı'nın çözmesi lazım. Çünkü orada bizim Cumhurbaşkanımızın hakarete uğraması, Türk milletinin hakarete uğramamız demektir" ifadelerini kullandı.

"ASGARİ ÜCRETE EN AZ YÜZDE 22 ZAM YAPILMALI"

İYİ Parti Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır, ekonomin doğru yönetilemediğini söyledi. Dikbayır, "Son bir yılda her şeye yüzde 50 ve üzerinde zam geldi. Telaffuz edilen rakamlar kesinlikle yeterli değil. Devlet her aldığı vergiye yüzde 19 ile yüzde 22 zam yapıyor ama verirken yüzde 7 veriyor. Asgari ücret en basit hesapla en az yüzde 22 zam yapılmalı. Çünkü devlet, alacaklarında ona göre güncelleme yaptı" dedi. Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili olarak bir formül bulunarak sorunun hem devleti hem de vatandaşı mağdur etmeden çözülmesi gerektiğini belirten Dikbayır, şöyle devam etti: "EYT'liler ile ilgili sürekli söylediğimiz gibi bir formülasyonla onların sorunları çözülmeli. Devlete zarar vermeden ama onları da mağdur etmeden bir çözüm üretilmeli. Konuyla ilgili bir araştırma önergemiz ve çalışmamız var. Ama ne yazık ki dikkate alınmadı. Bu sorunu çözmemiz lazım."