Emekli amiraller Atilla Kıyat ve Cem Gürdeniz'den ‘Montrö’ iddianamesine tepki Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Montrö Bildirisi" soruşturmasını tamamladı ve 103 amiral hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep etti. Bildiriyi imzalayan emekli amiraller Atilla kayıt ve Cem Gürdeniz, söz konusu iddianameye tepki gösterdi.
Emekli amiraller soruşturmasında yeni gelişme (11 Haziran 2021) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, bazı emekli amirallerin Montrö açıklamasına ilişkin yürüttüğü soruşturmada, 104 şüpheliden 99'unun ifade işlemi tamamlandı.
Montrö bildirisine imza atan emekli amiralin ifadeleri alınmaya başlandı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, Montrö Bildirisi'nde imzası bulunan 104 emekli amiralden ifadesi alınmayan 84 emekli amiralin ifade işlemlerine başlandığı bildirildi.
Yaşlı başkan Biden zorda. Kimin aklına gelirdi ki ABD’de böyle şeyler olacağı ABD ordusuna mensup emekli amiral ve generallerin oluşturduğu bir platform olan "Flag Officers for America" internet portalında yayınlanan ve ülkenin en yaşlı başkanı Biden yönetimini sert sözlerle eleştiren bildiri yayınladı. 124 amiral ve general imza attığı bildiri ‘demokrasinin beşiği’ denilen Amerika’da ‘kimin aklına gelirdi ki’ böyle şeyler olacağı’ sözünü akıllara getirdi.
İçişleri Bakanlığı TESUD yönetimini görevden aldı. 104 emekli amiralin bildirisine destek vermişlerdi İçişleri Bakanlığı, 104 emekli amiral tarafından yayımlanan bildiriye destek oldukları gerekçesiyle Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin bakanlık makamının onayı ile görevden uzaklaştırıldığını duyurdu.
Yılmaz Özdil’den çok sert tepki. Emekli Amirallere elektronik kelepçe takılmıştı Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan amirallere elektronik kelepçe takılmasına bir tepki de Sözcü yazarı Yılmaz Özdil’den geldi. Özdil, “Varlığıyla onur duyduğumuz emekli amirallerimize, oturdukları şehrin dışına çıkmasınlar diye elektronik kelepçe taktılar iyi mi! Aman dikkat edin ha. Kapılarına da toma dikin” diye yazdı.
Eminağaoğlu'ndan emekli amiraller açıklaması YARSAV Eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, emekli amiraller hakkındaki dava ile ilgili, "Bu aşamada, başka hukuka aykırılıklar yaratılmaması için, listede ismi olan her emekli amiral, kısa ve özlü olarak maddi gerçeği ifade eden yazılı dilekçelerini ana dosyaya konulmak üzere kendi avukatları aracılığı ile polisi devreye sokmadan bulundukları yer başsavcılıklarına sunmalı, böylece artık soruşturmanın da biçimden biçime sokulması önlenmelidir" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan emekli amiraller için talimat. İktidara yakın Yeni Şafak Gazetesi duyurdu İktidara yakın Yeni Şafak Gazetesi, emekli 104 amiralin imzaladığı Montrö bildirisi sonrası harekete geçen AKP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 'rütbe sökme' kriterleri üzerinde inceleme yaptırdığını duyurdu...
Kılıçdaroğlu tezgah var dedi amirallere seslendi. O kişiyi bulun CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, emekli amirallerin bildirisinde bazı kelimelerin gece yarısı kasıtlı olarak değiştirildiğini ileri sürerek amirallere 'o kişiyi bulun' dedi.
Gözaltına alınan emekli amirallerin ilk ifadeleri ortaya çıktı Montrö açıklamaları nedeniyle gözaltına alınan 10 emekli amiralin ilk ifadeleri ortaya çıktı. Amiraller verdikleri ifadelerde gözaltı süresinin uzatılmasına karşı çıktı.
Gözaltındaki emekli amiraller hakkında yeni gelişme Gözaltındaki 10 emekli amiralin gözaltı süresinin 4 gün daha uzatılması için Ankara Adliyesi’ne getirilmişti. Emekli amirallerin gözaltı süresi uzatıldıktan sonra, tekrar Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi.
Gözaltındaki emekli amiraller adliyeye sevk ediliyor. Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Gürdeniz açıkladı Gözaltındaki amirallerden Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Gürdeniz, gözaltında 10 emekli amiralin adliyeye sevk edildiğini duyurdu.
Emekli amirallerin gözaltı süresi uzatıldı Avukat Celal Ülgen, ‘Montrö’ bildirisine imza attığı gerekçesiyle 4 gündür gözaltında olan 10 emekli amiralin gözaltı süresi 4 gün daha uzatıldığını açıkladı.
10 emekli amiral hakkında yeni karar Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili bildiri yayınlanmasının ardından 10 emekli amiral hakkında 5 Nisan tarihinden geçerli olmak üzere 4 günlük gözaltı süresi verilmişti. 4 günlük gözaltı süresi bugün doluyor. Ancak halen ifade işlemine geçilmemesi nedeniyle gözaltı süresinin uzatılması gündeme geldi. Bu kapsamda ek gözaltı kararı verilerek, gözaltı süresinin uzatılacağı iddia edildi.
Doğru Parti'den emekli amirallere destek. Genel Başkan Rıfat Serdaroğlu basın açıklaması yayınladı Doğru Parti, Montrö ve Mavi Vatan hakkında yayınladıkları bildirinin ardından gözaltına alınan amiraller hakkında açıklamada bulundu. Doğru Parti Genel Başkanı Rıfat Serdaroğlu’nun imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Bize göre Montrö hassasiyeti, suç değil alkışlanacak bir davranıştır” ifadelerini kullanıldı.
Son dakika: Akar'dan bildiri açıklaması Milli Savunma Bakanı, 104 emekli amiral tarafından yayınlanan bildiri hakkında, "Demokrasimize zarar vermekten başka işe yaramaz" ifadelerini kullandı.
Danıştay'dan amirallerin bildirisi hakkında açıklama Danıştay Başkanlığı'ndan emekli amirallerin yayınladığı bildiri hakkında yapılan açıklamada; "Yakın geçmişte hukuka ve demokrasiye darbe vurmak isteyenler, bugün yargı mercileri önünde hukuka uygun şekilde yargılanmaktadır." ifadeleri kullanıldı.
Bir kritik açıklama da Kadıköy İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğü’nden geldi. Emekli Amirelleri kınadılar 104 emekli amiralin Montrö bildirisine AKP’lilerin ardından Kadıköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü de tepki gösterdi. Sosyal medyadan yapılan paylaşımda, “Biz buradayız! Devletimize, milletimize, demokrasiye ve hükümetimize sonuna kadar sadık ve bağlıyız” denildi.
104 emekli amiral hakkında ilk karar: Lojman ve koruma hakları iptal edildi Gece yarısı yayımlanan bildiriyi imzalayan 104 emekli amirallerin lojman hakları ve koruma hakları iptal edildi.
Emekli Amiral Cem Gürdeniz’in eşinden sürekli çıktığı TV kanalına büyük tepki. Yazıklar olsun siz ne hale gelmişsiniz Gözaltına alınan emekli Amiral Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Gürdeniz, Türkiye Gençlik Birliği’nin emekli amirallerin bildirisine tepki göstermesi sonrası sosyal medyadan üzerinden açıklama yaptı. Gürdeniz, "Bir daha asla Cem Gürdeniz'i konferans talebi için aramayın. Ben, eşi olarak izin vermeyeceğim gerçekten yazıklar olsun." ifadelerini kullandı.
Sadettin Tantan: Emekli amirallerin açıklamasından darbe söylemi çıkarmak gerçeklerden uzak bir bakış açısıdır İçişleri eski Bakanı ve Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, emekli amirallerin Montrö Boğazlar Sözleşmesi hakkında yaşanan tartışmalara yönelik yaptığı açıklamayı değerlendirdi. Tantan, "103 amiralin değerlendirmelerinden bir darbe söylemi ortaya koymak gerçeklerden uzak bir bakış açısıdır" dedi.
103 emekli Amiralden Montrö ve 'tekkedeki amiral' açıklaması: 'Montrö Boğazlardaki tam egemenliği geri kazandıran büyük bir diplomasi zaferidir' 103 emekli amiral tarafından Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Tekkedeki Amiral tartışmalarına ilişkin kamuoyuna yapılan açıklamada "Türk Milletinin bağrından çıkan şanlı bir geçmişe sahip, Ana ve Mavi Vatan’ın koruyucusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda yetiştirilmesi elzemdir" ifadeleri kullanıldı..