Emekli Büyükelçi Uluçevik: "TBMM bu konuda derhal inisiyatif almalıdır"

Emekli Büyükelçi Uluçevik: "TBMM bu konuda derhal inisiyatif almalıdır"
Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 savunma sistemi füzelerinin teslimatının başlamasının ardından ABD'nin yaptığı ilk iş Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne yönelik silah ambargosunun kaldırılması yönünde adım atmak oldu.

Fatih Erboz - Ankara

Türk yetkililer ABD Başkanı Trump'un bunu engelleyeceğini öngörse de ambargonun kaldırılmasına ABD'de büyük ihtimal olarak bakılıyor.

Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, ABD'nin AB'nin son dönemde Kıbrıs'ta her fırsatta Türkiye'nin karşısında konumlanmasının ortada olduğunu belirtti. Uluçevik, "Türkiye'ye hem savunma sistemi füzesi satmayacaksanız, hem de başka ülkeden aldı diye yaptırım uygulayacaksınız. AB ise Türkiye Kıbrıs açıklarında sondaj çalışması yapıyor diye yaptırım uygulamaya kalkıyor. Bir kere ABD de, AB de Türkiye'nin karşısında. Güney Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunun kaldırılması ise S-400 füzelerini bahane ederek Türkiye'yi Kıbrıs'tan dışlama çabası. Bir başka amaçları bunu tehdit olarak gösterip Güney Kıbrıs'ı NATO'ya almak. Bahanelerle Kıbrıs'ta Türkiye'yi dışlamak istiyorlar" dedi.

ABD'nin Türkiye'ye müttefiki olmasına rağmen savunma sistemi füzesi olan Patriot füze sistemlerini satmadığını hatırlatan Uluçevik, şöyle devam etti: "İran'daki durum belli. Suriye'deki durum ortada. İran'ın elinde füze var. PKK ve IŞİD gibi terör örgütleri Türkiye'yi hedef alıyor. Yunanistan'ın Türkiye'ye bakışı belli. Bunlar ortadayken savunma sistemi almak istiyorsunuz müttefikiniz satmıyor, başkasından alınca da size tavır takınıyor."

Türkiye'nin milli güvenliği açısından kritik bir süreçten geçtiğini de vurgulayan Uluçevik, sözlerini şöyle tamamladı:

"TBMM bu konuda derhal inisiyatif almalıdır. TBMM'de partiler bilgilendirilir. Ardından ortak bir belge yayınlanır. TBMM'den çıkacak bir ortak destek belgesi hükümet açısından çok önemlidir."

İlgili Haberler