Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Erdoğan çok geç kaldı!

Merkez Bankamız Mart 2021 dönemine ait kısa vadeli dış borç rakamlarını açıkladı. Bakın rapor ne diyor: “2021 Mart sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 185,6 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Söz konusu stokun 17,8 milyar ABD dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşmaktadır. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün % 20,9, Merkez Bankası’nın % 12,2, özel sektörün ise % 66,9 oranında paya sahip olduğu gözlenmektedir.”
Özel sektörün borcu dağları delmiş, gitmiş… Merkez Bankamızın kasasında en az kısa vadeli dış borç rakamı kadar yani 180 milyar dolar bir rezerv olsaydı korkmaya gerek yoktu. Ancak rezervin -60 milyar dolar olduğu ülkemizde 185 milyar dolar borç uykuları kaçırır. Bu rakamın üstüne bir de cari açığı koyarsanız 200 milyar dolardan fazla paraya ihtiyaç var. Nereden bulunacak bu para? Hangi faizle borç alınacak? Borçla sistemi döndürmek maharet midir? Yolun sonuna geliyoruz. Hesabın ortaya koyduğu gerçek açık…
Özel sektörün hali yukarıda peki esnaf? Esnafın anası ağladı. Aşı yerine Kanal İstanbul’a kafayı takan AKP salgın artınca vatandaşı sürekli eve hapsetti, esnaf perişan oldu. Oysa zamanında aşılar yapılsaydı böyle olur muydu? Şimdi Erdoğan çığlıklar Saray’a ulaşınca Türkiye’nin yarattığı büyük hasıladan esnafa da minik bir pay vermeye karar verdi. Yandaşların aldığı birden fazla maaş, ballı ihalelerden sonra Allah’a şükür bir damla da esnafa düştü.
Olacağı ben size söyleyeyim: Şimdi 3 ila 5 bin liralık yardım yapılacak ondan sonra da seçim zamanı denilecek ki biz yardım yaptık, kimse mağdur olmadı. Yahu adama demezler mi sen aşısızlıktan salgını patlattın, piyasayı kilitledin, esnafı, KOBİ’si borca battı?
 
Erdoğan ve AKP çok geç kaldı… Elitlere aşı yaptırıp, salgında ölen ölür kalan sağlar bizimdir diye belirledikleri politikanın kendilerini yüzde 20’lere düşürdüğünü gördüler. Peki 3-5 binlik hibeler piyasayı canlandırır mı? Esnafı düze çıkartır mı? AKP tekrar oy kazanır mı? Cevap: Koca bir HAYIR!

 

Yazarın Diğer Yazıları