Erdoğan İsveç'in NATO üyeliğini TBMM'ye getirecek

Erdoğan İsveç'in NATO üyeliğini TBMM'ye getirecek
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Recep Tayyip Erdoğan'ın, İSVEÇ'in NATO üyeliğini TBMM'ye götüreceğini açıkladı

11-12 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi.

Görüşmede, İsveç'in terör örgütü YPG/PYD ve FETÖ'ye destek vermeyeceğini yinelediği, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi. Müttefikler arasında savunma ticaret ve yatırımların da yaptırım olmaması ve engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmakta mutabık kalındı.

ekran-goruntusu-2023-07-10-223505.png

KARARI STOLTENBERG AÇIKLADI

Görüşmelerin ardından NATO Genel Sekreteri Stoltenberg basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya üyeliğinin onaylanması için kararı Meclis'e götüreceğini söyledi.

rttttt.jpg

Stoltenberg'in açıklamaları şu şekilde: "Sayın Erdoğan İsveç'e onay kararını Meclis'e götürecek. Sayın Erdoğan ben ve İsveç mutabakata varmış ve bir bildiriye imza atmış bulunuyoruz. Bizim terörle mücadele kararımız, Türkiye'nin güvenliğine bir katkıdır.

Madrid'deki görüşme sonrası İsveç ve Türkiye çok daha yakından çalıştı. İsveç kanunlarında değişiklik yaptı, PKK'ya karşı terörle mücadele işbirliğini geliştirmiştir. İlk defa NATO'da terörle mücadele için özel bir koordinatör atanacak.

İsveç'in NATO üyeliğinin tamamlanması tarihi bir adımdır bu kritik zamanda ve NATO'yu çok daha güçlü bir hale getirecektir. Bugün imza attığımız anlaşma aslında geçen sene Madrid anlaşması ile aynı.

Bu aslında bir müzakere değil. Mutabık kaldığımız unsurlar hayata geçiyor. Zaten bir yıl önce Türkiye ve İsveç endişelerini getirdi. Ortak bir zemin bulundu. 1 yıl önce Madrid'de eriştiğimiz ruh bugün burada hayata geçti. İsveç tam üye oluyor.

Bu tarihi bir gün. Türkiye tarafından açık bir taahhüt var onay belgelerinin Meclis'e sunulacağına dair. İsveç'in de Türkiye ile çok daha fazla iş birliği yapmak taahhüdü var. Sayın Cumhurbaşkanı belgeleri en kısa zamanda sunacağını söyledi.

Tam bir tarih veremem bu konuda ama en kısa zamanda olacağının taahhüdü verdi Cumhurbaşkanı. Onların bağımsız Meclis'inin kararı. Türkiye'nin onayı Macaristan'ı da o yola götürecektir. İşbirliği paktı ise Türkiye ve İsveç arasındaki terörle mücadele işbirliği.

Bir yol haritası belirlenecek. Ortak güvenlik endişeleri konusunda bir araya gelecekler. Hatta bu öneri İsveç tarafından geldi."

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden ile yaptığı son görüşmede Afganların Türkiye’ye göç etmeleri konusunda "gizli bir anlaşma" yaptıklarını söylemişti. Kılıçdaroğlu, şunları söylemişti:

"Afganistan'dan sürü halinde binlerce kişi geliyor. (Recep Tayyip) Erdoğan, (Joe) Biden ile görüşmesinde Afganların gelmesini kabul ettiler. Bunu uzun süre gizlediler. Sonra ABD yetkilisi açıklama yaptı. 1 milyon Afgan Türkiye'ye gelecek aralarından seçip alacaklar, kalanı burada kalacak. Köleliği parayla mı yapacaksın? Devletin saygınlığını parayla mı satacaksın?

"Bu yanlış bir politikadır, bedeli çok ağırdır. 1 milyondan daha fazla geliyor, oturup İran ile konuşmuyor. İran'a iade edebiliyor sözleşmeye göre, onu da etmiyor. Hepimiz sakin olmalıyız. Bunları demokratik yollarla göndermek zorundayız."

İlgili Haberler