Erdoğan, “Suriyelileri göndermeyeceğiz demişti: İlk hamle Almanya’dan geldi

Erdoğan, “Suriyelileri göndermeyeceğiz demişti: İlk hamle Almanya’dan geldi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için yeni mali yardımda bulunabileceklerinin sinyalini verdi. Merkel’in bu açıklamasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriyelileri ülkelerine göndermeyeceklerini belirtmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 3 gün önce Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları ülkelerine göndermeyeceklerini açıklaması sonrası ilk hamle Almanya’dan geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’ye yeni mali yardım yapabileceklerinin sinyalini verdi.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç ile Zagreb'de düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, yaklaşık 3.5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye'ye bu sığınmacıların barınma masrafları için gerekirse bir kez daha mali yardım yapılması gerektiğini söyledi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; Merkel, "Örneğin ben buna hazırım" diye konuştu.

Merkel, Plenkoviç ile görüşmesinde Avrupa Birliği (AB) sınırlarının korunması kapsamında, Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci mutabakatını da ele aldıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda Suriyeli sığınmacılarla ilgili şunları söylemişti:

“Türkiye şu anda 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapan bir ülkedir. AB bize şu ana kadar STK'lar vasıtasıyla 3 milyar euro destek sağlamıştır. Dünyanın en güçlüler çıkıp ne diyor biz bir numarayız diyor hayır siz bir numara değilsiniz. Biz mültecilere 40 milyar doları aşan destek verdik. Dünyada az gelişmiş ülkelere veya mültecilere en büyük desteği veren ülke Türkiye'dir. Bunu OECD rakamları da söylüyor, ben demiyorum.

Ana muhalefet ise biz bunları tekrar ülkelerine göndereceğiz diyor. Biz varil bombalarıyla inleyen yerden kaçan bu insanları asla ve katta onları varil bombalarına teslim etmeyiz. Ama Türkiye'nin ana muhalefeti eder. Ama biz etmeyiz biz insanı seviyoruz."