Erdoğan Taliban'ın yaptığı teklifi açıkladı

Erdoğan Taliban'ın yaptığı teklifi açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek’i ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadağ''a ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyduğunu dile getirdi.

Erdoğan soruları cevaplandırdı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabil''deki terör saldırısına ilişkin, "Dün Kabil''de gerçekleştirilen o felaketi, o kapsamlı terör saldırısını milletçe telin ediyoruz, kınıyoruz. DEAŞ''ın böyle bir süreç içerisinde bu adımı atmış olması, bölgede ve dünyada nasıl tehlikeli bir örgüt olduğunu ortaya koyuyor." dedi.

Erdoğan, Afganistan''da görev yapan TSK personelinin tahliyesinin devam ettiğini belirterek, "Tahliyeleri en kısa zamanda ve en hızlı şekilde tamamlayacağız." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban''la görüşme hususunda, "Bizim, kiminle nerede, ne zaman, ne gibi görüşmeler yapacağımız için kimseden izin almak gibi bir lüksümüz de yoktur." dedi.

TALİBAN KABİL HAVALİMANI İŞLETMESİNİ TEKLİF ETTİ

Erdoğan Taliban''ın teklifini şu sözlerle açıkladı:

"Afganistan''daki tabloyu, durumu görmemiz lazım. Afganistan''da şu anda ciddi bir yönetim boşluğu söz konusu. Önce yönetiminin belirgin hale gelmesi, ondan sonra da biz o zaman kararımızı vereceğiz. THY şu anda bizim sivil asker neyse, nereden gidip alıyor İslamabad''dan gidip alıyor. Biz devletiz, devlet olarak da olması gereken neyse onu yapıyoruz. Taliban bize ''Havaalanının işletmesini siz yapın'' teklifini yaptı, henüz karar vermedik. Şu anda uçak seferlerinin başlamasıyla ilgili acelemiz yok. Afgan halkı bizim asırlarca kardeşimiz olmuş ve onun dil, din vesaire bizimle aynı dünyayı paylaşmış olan insanlardır. Biz onlarla ayrı düşünemeyiz."

HANDE FIRAT İDDİA ETMİŞTİ

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Taliban’ın Ankara’dan havalimanını işletmesini istediğini yazmıştı:

"Edindiğim bilgilere göre, Türkiye ile Taliban arasında havaalanının işletilmesi yönünde görüşmeler sürüyor. Ağırlıklı olarak Türk Hava Yolları üzerinde duruluyor. Özel bir şirketin de gündeme gelebileceği belirtiliyor. Ancak buradaki sorun havaalanının güvenliği. Taliban güvenliği sağlayacağını söyledi. Ankara ise tek başına silahlı Taliban mensuplarıyla havaalanı güvenliğinin sağlanamayacağını anlatıyor. Havaalanlarında özel bir sistem kurulması, hatta özel bir güvenlik şirketinin görevlendirilmesi gerektiği de konuşuluyor. Karşılıklı şartlar şimdilik masada. Türkiye’nin talepleri kabul edilirse, iki taraf uzlaşırsa Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın Türkiye tarafından işletilmesi gündeme gelebilir. Bu konudaki görüşmeler kadar Taliban yönetimiyle Afganistan’daki güvenlik meselesinin de Türkiye açısından önemli olduğunu söyleyelim.”

 

İlgili Haberler