Erdoğan ve Albayrak Çetinkaya'nın istifasını istedi

Erdoğan ve Albayrak Çetinkaya'nın istifasını istedi
Reuters'a konuşan AKP'ye yakın bir kaynak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Berat Albayrak'ın, TCMB Başkanı Çetinkaya'nın istifasını istediğini söyledi. Çetinkaya'nın, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yaparak istifa talebini reddettiği ifade edildi.

Türkiye, güne Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınmasının haberiyle uyandı.

Merkez Bankası Başkanı’nın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle alınmasının hukuki boyutuna dair tartışmalar devam ederken; Reuters’a konuşan bir kaynak Cumhurbaşkanı ile damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya’nın istifasını istediğini iddia etti. 

T24'ün Reuters'a dayandırdığı habere göre kaynak, istifa talebi üzerine Başkan Murat Çetinkaya’nın Merkez Bankası’nın bağımsızlığını hatırlattığı ve bunu reddettiğini kaydetti.

Ekonomisi ‘kötü günlerden’ bir türlü kurtulamayan Türkiye’de Merkez Bankası’nın bağımsızlığı, hem iç hem de dış piyasada uzun süredir tartışılan ve kaygı yaratan bir başlıktı. Merkez Bankası’ndaki süresinin bitmesine bir yıl daha olan Çetinkaya’nın görevden alınmasına dair herhangi bir resmi açıklama yapılmazken; piyasalarda Çetinkaya’nın hükümetin faiz indirimi talebine olumlu yanıt vermemesi sebebiyle oyun dışı bırakıldığı konuşuluyor.

Ekonomistlerin aksine ’Düşük faizin düşük enflasyon anlamına geleceğini’ savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir Merkez Bankası’na faizlerin yeniden indirilmesi yönünde baskı yapıyordu. Reuters’a konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi de, “Cumhurbaşkanı, politika faizi konusunda mutlu değildi ve bu memnuniyetsizliğini her fırsatta dile getirdi. Merkez Bankası’nın haziran ayında faizi sabit tutma kararı alması da Çetinkaya’ya dair problemi genişletti” dedi ve ekledi:

“Erdoğan, ekonomiyi geliştirme konusundaki kararlılığını sürdürüyor ve bu sebepten de Çetinkaya’yı görevden aldı.”

"GÖRÜŞ FARKLILIKLARI SON AYLARDA DERİNLEŞTİ"

Reuters’a konuşan diğer iki hükümet kaynağı da hükümet ile Çetinkaya arasında para politikasına dair görüş ayrılıklarının son aylarda derinleştiğini kaydetti. Merkez Bankası, değer kaybı yaşanan Türk Lirası’nı desteklemek için geçen yıl içinde toplamda 750 baz puan faiz artışına gitmişti. Eylül ayında yüzde 24’e çıkan politika faizi o günden bu yana değişmedi.

İlgili Haberler