Erdoğan’ın yazlık sarayı yeniden gündeme geldi

Erdoğan’ın yazlık sarayı yeniden gündeme geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Artvin’de yaptığı Konutların olduğu bölgede ağaçlandırmaları yapalım. Her taraf yemyeşil olmalı" şeklindeki açıklaması akıllara Marmaris’te yapımına devam edilen ve binlerce ağacın kesilmesine neden olan yazlık sarayı getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Artin’in Yusufeli ilçesinde yaptığı Yusufeli ilçesinin yerleşim yerini değiştirmek zorunda kaldık" diyen Erdoğan, "Ama şimdi helikopterle geçerken baktım ki lebi derya. Denize nazır konutlarımız yapılıyor. Muhteşem bir şehir burada inşa ediliyor" dedi. "Ben şimdi gelirken de sayın bakanıma onu söyledim. Dedim ki bir taraftan da ağaçlandırma çalışmalarını hemen başlatalım" diyen Erdoğan, "Konutların olduğu bölgede ağaçlandırmaları yapalım. Her taraf yemyeşil olmalı" ifadelerini kullandı. Başta Kaz Dağları olmak üzere pekçok maden projesi yüzünden binlerce ağacın kesildiği dönemde yapılan açıklama tepki çekerken, akıllara başka bir proje daha geldi.

Binlerce ağacı kesip yapay plaj için denizin kumla doldurulduğu Marmaris Okluk koyundaki yazlık sarayın Cumhurbaşkanı ve ailesinin talebine göre yeniden yapılacağı iddia edilmiş, 30 milyon TL daha ek harcama yapılacak olan saray masrafları ise Meclis’e taşınmıştı.

Okluk Koyu’nda başlatılan proje için, önce sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde inşa edilen yazlık konut yıkıldı. Daha sonra, bölgenin koruma statülerinde ve imar planlarında değişikliğe gidildi. İnşaatı büyük ölçüde tamamlanan ‘yazlık saray’ için deniz dolduruldu, yeni bir otoyol ve büyük yatların yanaşabileceği iskeleler yapıldı.

Yaklaşık 40 bin ağacın kesilmesine neden olan ‘yazlık sarayın’ yanı sıra yerleşkeye personel lojmanlarının dışında havuzlu villalar inşa edildiği de ortaya çıktı. Erdoğan’ın kullanacağı sarayın hemen arkasında daha küçük boyutta ve önlerinde havuzlar bulunan konutlar inşa edildi.

Yazlık sarayın iki açık spor sahasının yapımı da tamamlandı. Okluk Koyu’nda süren inşaatların yol açtığı doğa katliamının tüm hızıyla sürdüğünü söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Mürsel Alban, “Bir konut yapılacak denilen alandaki tesislerin sayısı her geçen gün artıyor. Halkın girişine kapalı olan alanı uzaktan izlerken bile birçok tespiti yapabiliyoruz. Bir de içeri alırlarsa neler görürüz tahmin edemiyorum” demişti.