Neden erkekler daha çok aldatan taraftır, bilimsel cevabı var mıdır?

Neden erkekler daha çok aldatan taraftır, bilimsel cevabı var mıdır?
Bir ilişkinin içerisinde en önemli faktörlerden ilk ikisi güven ve sadakattir. Söz konusu maddeler ilişki içerisindeki kişilerden herhangi birinde çatlak vermesinin sonunda ilişki komple bitebiliyor. Bilim insanları özellikle erkeklerin aldatmaya daha meyilli olduğunu öne sürmektedir. Peki ama erkekler neden aldatır?

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; özellikle hayvan doğasında görülen çok eşlilik durumunun adı Coolidge etkisidir. Bu durum kişilerin birden fazla kişiyi aynı anda sevmesi durumudur.

Yenilenen cinsel isteği tanımlayan Coolidge etkisi, yeni bir partner bulunması durumunda hem erkekler hem de dişilerde artan cinsel isteği tanımlayan bir etkidir.

İnsanlardaki durum şöyle tanımlanabilir: özellikle uzun süren ilişkilerde bir süre sonra aradaki ilişki kurma isteği azalır. Kişi yeni bir partner ortaya çıktığı anda cinsel olarak kolayca ona doğru eğilim gösterebilir. Bu durum da aldatmanın sebebi olarak görülüyor.

COOLİDGE ETKİSİ İLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN O HİKAYE: 

Coolidge etkisinin ismi, 1920''lerin başında o zamanın ABD başkanı Calvin Coolidge ve eşinin bir çiftliği gezmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Başkanın eşi ve başkan Calvin, çiftlikte gezinirken bir tavuk kümesine rastlarlar ve Bayan Coolidge, tavukların günde kaç kez cinsellik yaşadığını merak eder ve sorar. Düzinelerce cevabını alan Bayan Coolidge şaşırır.

Bay Coolidge ise sürekli aynı dişiyle mi olup olmadığını rehbere sorduğunda ''hayır'' cevabını alır ve başkan, horozun bu performansı karşısında şaşkınlığa uğrar. Horozlar, her seferinde başka bir tavuk seçmeye odaklanmıştır.

COOLİDGE ETKİSİ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR NEYE İŞARET EDER?

Coolidge etkisi hakkında bilgi edinmek amacıyla fareler üzerinde bir deney yapıldı. Bir kafese erkek ve dişi olmak üzere iki fare konuluyor fakat dişi fareler yeterli cinsel aktivite gerçekleştikten sonra, belirli aralıklarla değiştiriliyor. Erkek fare, aynı dişiyle yaptığı cinsel aktivitesinden bir süre sonra bitkin düşmeye başlıyor. Ta ki yeni bir dişi fare yani erkek için cinsel partner kafese konulana kadar.

Yeni dişiyi gören erkek farenin enerjisi yeniden geliyor ve eski partnerine karşı oluşan bitkinlik ortadan kalkıyor. Aynı durum dişi farelerde de gözlemlenmiştir fakat erkekler kadar hızlı olmamıştır. Bunun nedeni kısacası, yeniliğin ve bilinmezliğin getirdiği merak duygusu ile oluşan haz olarak düşünülebilir. Oldukça, çarpıcı sonuçlara sahip bu araştırmadan sonra akıllara, ''''Peki, tek eşliliği seçersek ilişkideki tutku zamanla ölür mü?'''' sorusu gelebilir.

CİNSİYETLER ARASI COOLİDGE ETKİSİ FARKI VAR MIDIR?

Araştırmalar, coolidge etkisinin fareler, tavuklar gibi çoğu hayvanda gözlemlendiği üzere insanlarda da ağırlıklı olarak erkek davranışı olduğunu gösteriyor. Evrimsel bir yarar olarak da görülen, erkeklerin olabildiğince fazla dişiyi dölleme güdüsü nedeniyle oluşan bu durum, hayvanlar arasında daha kabul edilebilir olsa da insanlar arasında bir sorun ortaya çıkarabiliyor.

İLİŞKİLERDE COOLİDGE ETKİSİNDE KALMAMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR

Elbette, bilimsel olarak açıklanabilen bir etki olsa da, eğer ilişki içerisindeki partnerler bu konuda anlaşmamışsa başkalarıyla beraber olmak kabul edilebilir bir şey değildir. Uzun süreli ilişkilerde, çiftler birbirlerinden bir süre sonra sıkılabilme ihtimalini göze almalı ve böyle durumlarda iletişim kurarak çözüm odaklı davranmalıdır.

Ayrıca, İngiliz evrim psikoloğu Satoshi Kanazawa''ya göre, bir insanda coolidge etkisi görülme olasılığı ile zeka katsayısı ile ters orantılıdır. Yani, bilimsel olarak kanıtlandığı için coolidge etkisine sığınıp aldatma yoluna gitmek aynı zamanda zekanıza dair de bir gösterge olabilir.

İlgili Haberler