Erşat Salihi, büyük Türkmen Projesi'ni ilan etti!

Erşat Salihi, büyük Türkmen Projesi'ni ilan etti!
Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi, Irak Türkmen Projesi'ni ilan etti.

İlana katılan üst düzey Irak Hükümet ve Meclis Başkanları ve BM Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis tarafından yapılan konuşmaların sonrasında Türkmeneli Lideri ve Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Erşat Salihi proje detaylarını açıkladı.

Salihi açılış konuşmasının başında Türkçe konuşarak, "Türkmeneli’nden gelen tüm halkımızı selamlıyorum, gönül isterdi ki Türkçe konuşayım ama protokol ve hazır bulunan yabancı yetkililerimiz için çeviri bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Irak Türkmeneli Bölgesi Çizildi

Türkmen lider Salihi, Türkmen Projesi'nin maddelerini şöyle açıkladı:

1- Irak Türkmeneli Bölgesi Telafer’den başlayıp Mendeli’de biten Türkmen haritasıdır. Bu haritanın üzerinde büyük oyunların olması neticesinde ve bu bölgenin Kürt bölgesine ilhak edilmemesi için kendi idaresini kendisi yapan ve Kürt bölgesine gelecekte katılmamasına Kerkük’ün özel bir statüye kavuşmasını Türkmen Konseyimiz karar vermişlerdir.

2- Teafer’in üzerinde oynanılan büyük oyunları iptal ettirmek için Telafer göçmenlerinin biran önce bölgelerine dönmeleri sağlanacak ve bölücü terör örgütü PKK ve PYDnin amacı olan Telaferin başka devletlerin (Suriye) sınırına katılmaması için Irak Türkmenleri olarak Telafer’in il olmasını talep ediyoruz.

3- Tuzhurmatu üzerinde yaşanan oyunlar neticesinde ve diğer terör gruplarının bölgede barındırılmaması için Türkmenlerin Tuzhurmatu’nun il olmasına karar vermişlerdir.

4- Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminde bulunan Türkmenlerin durumu ise toplanan Türkmen liderler tarafından ele alınmış Kürt Bölgesel Yönetiminde Türkmenlerin yönetim içinde Başkan yardımcılığı statülerinde üst seviyede görev almasını istedi. Kuzey Irak yönetiminin kendilerine bağlı Türkmen coğrafyasında yaşayan Kifri, Halekin, Erbil Türkmenlerinin kültürel, sosyal faaliyetlerine ciddi bir şekilde destek vermeleri gerekmektedir.

5- Ayrıca Türkmen bölgelerinde olan şehit ailelerinin ve gazilerinin merkezi hükümetten yasal hak ve hukuklarını alması,

6- Saddam döneminde arazilerini kaybeden Türkmenlerin arazilerinin geri iadesi

7- Türkmen Askeri gücünün biran önce askeri malzemelerinin yasallaşması Türkmeneli bölgesinin artık onlar tarafından korunması talep edilmiştir.

8- Türkmenlerin hakkı olan petrol ve gaz gelir haklarının eşit şekilde dağılması Türkmen köylerinin acil imara geçilmesi.

İlgili Haberler