Eski Ekonomi Bakanı Türkiye’ye giren kaynağı belli olmayan 4 milyar 462 milyon doları yorumladı. Daha önce yaşandı mı

Eski Ekonomi Bakanı Türkiye’ye giren kaynağı belli olmayan 4 milyar 462 milyon doları yorumladı. Daha önce yaşandı mı
Eski Ekonomi Bakanı Ufuk Söylemez, kasım ayında Türkiye’ye 4 milyar 462 milyon dolar kaynağı belli olmayan para girmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nın (TCMB) verilerine göre, Kasım 2021''de ''net hata noksan'' olarak adlandırılan ve kaynağı belirsiz para hareketlerini ifade eden kalemden 4 milyar 462 milyon dolarlık giriş oldu. 

Bu rakam, Türkiye tarihinin en yüksek üçüncü rakamı.

Eski Ekonomi Bakanı Ufuk Söylemez, söz konusu verilerle ilgili olarak OdaTV''ye açıklamalarda bulundu  . 

"İZAHA MUHTAÇ VE ŞÜPHELİ"

Kasım ayındaki tahvil ve hisselerdeki istikrarsızlığı vurgulayan Söylemez, 4,4 milyar dolarlık kaynağı ve sahibi meçhul para girişinin, hayatın doğal akışına uygun düşmeyen, izaha muhtaç ve şüpheli bir hareket olduğunun altını çizdi. Ardından şunları kaydetti: 

"Geçmiş iktidarlar döneminde ancak 1 yılda görülen ve net-hata noksan kaleminde ortaya çıkan, kaynağı ve sahibi meçhul milyarlarca dolarlık, makul ve mantıklı bir izahı olmayan döviz giriş-çıkışlarının, bugün 1 ayda girip-çıkması, görülmemiş bir durumdur."

KASIMDA NE OLDU?

Kasım 2021, dolar kurundaki yüzde 40,3’lük artışla TL için son 20 yılın en kötü ayıydı. 1 Kasım''a 9,50 seviyelerinden başlayan dolar/TL, 30 Kasım gecesi 13,95''lik zirveyi görerek tarihi bir yükseliş göstermişti.

2001 krizinde ise şubat ayında kur artış oranı yüzde 43,2''ydi.

İlgili Haberler