Eslen: Güvenlikli bölge haritası bir tuzaktır

Eslen: Güvenlikli bölge haritası bir tuzaktır
Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Türkiye'nin Suriye'deki güvenlikli bölgenin Kürt koridorunda olacağı konusunda ikna edilmeye çalışıldığını söyledi.

Hanife Açıkalın / Yeniçağ

İngiliz Başbakanı Theresa May'ın Türkiye ziyareti ile ilgili konuşan Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, May'in Erdoğan'a Trump'un mesajını ilettiğini ifade etti. Eslen, "O mesajın da iki boyutu olabilir. Birincisi Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz, ikincisi de Suriye'nin geleceğidir" dedi. Türkiye'nin öncelikle ekonomik anlamda zora sokulduğunu belirten Eslen, sonraki adımın da Suriye'deki güvenlikli bölgenin Kürt koridorunda olacağı konusunda ikna edilmeye çalışıldığını söyledi. İsrail'in MOSSAD'a yakın Debka sitesinde "Suriye'deki güvenlikli bölgeler" adıyla yayınlanan bir harita olduğunu dile getiren Eslen, "Bu haritada Fırat'ın doğusu olduğu gibi Amerika'nın kontrolünde Kürt bölgesi. Lübnan sınırı da öyle. Türkiye'nin bulunduğu yerler bizim güvenlikli bölgemiz, rejimin bulunduğu yerler de Rusya'nın güvenlikli bölgesi oluyor" diye konuştu. Güvenlikli bölge haritasının tuzak olduğunu söyleyen Eslen, "Türkiye böyle bir haritayı kabul ederse, güvenlikli bölge tuzağına düşmüş olacak. Güvenlikli bölge haritası ileride Suriye'nin bölünme haritasına dönüşebilir. Fırat'ın doğusunda yeni bir Kürt devleti temelleri atılmış olabilir." Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "El Bab'tan sonra Rakka'ya da gireriz" söyleminden, "El Bab'ta daha derine gitmemek lazım" söylemine geçmesini, "Olması gerekene dönüldü" şeklinde yorumlayan Nejat Eslen, açıklamanın realist olduğunu ifade etti. Eslen, "Benim de bugüne kadar savunduğum buydu. Daha realist, daha akılcı ve mantıklı bir düşünce olur. Şehitler veriyoruz. IŞİD ile sadece biz mi mücadele edeceğiz" dedi.

"GEREK YOK"

Türkiye'nin El Bab'ı dört taraftan kuşatarak IŞİD'e zayiat verdirdiğini belirten Eslen şunları kaydetti: "Ama askeri güç şehrin içine girmişse neticede yok olur. IŞİD şehirlerde savaşan bir güç. Dolayısıyla eninde sonunda El Bab temizlenecektir. Şehrin içine girersen zayiat fazla, kuşatır beklersen zayiat daha az olur. El Bab'a gitme amacımız bölgenin IŞİD'den temizlenmesi ve PYD koridorunun Fırat'ın batısında birleşmesini engellemekti. Bu siyasi amaç da sağlandı. El Bab'a giden yollar kontrol edildi. PYD koridoru engellendi. El Bab düştüğünde de bu askeri harekâtı yönlendiren siyasi amaç sağlanmış olur. Daha güneye gitmeye de gerek yok."

İlgili Haberler