Esnaf isyan etti: Bıktık, yetişemiyoruz!

Esnaf isyan etti: Bıktık, yetişemiyoruz!
Sinop’ta kafe işletmeciliği yapan Nurettin Uçar, “2 ay önce aldığımız bir koli şeker 32 TL iken şu anda 90 TL oldu. Elektrik son dakika oldu artık. Bıktık artık. Yetişemiyoruz hiçbir şeye. Hep içeri içeri… Kredilerle uğraşıyoruz” dedi.

Sinop’ta kafe işletmeciliği yapan Nurettin Uçar, zamlarla birlikte giderlerinin arttığını gelirlerinin ise yüzde 50 oranında düştüğünü belirtti. Kafe işletmecisi Nurettin Uçar, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bu ay bize, elektrik faturamız 6 bin 199 lira küsur geldi. Doğal gaz 6 bin 148,75 TL geldi. Geçen aya kıyasladığımız zaman ikiye katladı faturalarımız. Burada bizim kazancımız hâlâ aynı. Giderlerimiz arttı. Yanımızda şu anda 13 tane personel çalıştırıyoruz. Yazın 27 tane personel çalıştırıyoruz. Şu anda bu faturalar geliyorsa yazın ne yapacağız? Yazın, dondurma satış reyonlarımız, diğer cihazlarımız hep çalışmaya başlayacak. Bugün 6-7 bin TL gelen fatura bize yazın 20 milyar (20 bin lira) gelecek. Ufak esnaf olarak dayanacak gücümüz kalmadı artık. Personellere zor yetişiyoruz. İş hacmimiz düştü. Sadece elektrik, su değil. Kafemize aldığımız bütün gıdalara şu anda yüzde 200, yüzde 300’lere kadar zam yapıldı. 2 ay önce aldığımız bir koli şeker 32 lira iken şu anda 90 lira oldu. Elektrik son dakika oldu artık. Bıktık artık. Yetişemiyoruz hiçbir şeye. Hep içeri içeri... Kredilerle uğraşıyoruz. Küçük esnafa sahip çıkılmasını istiyoruz.

“BU TEZGAH NASIL DÖNECEK?”

Alım gücü de düştü. Müşterilerimizin gelme sayısı da düştü. Faturalar yüksek geldikçe biz de zam yapmak zorunda kalıyoruz. O zaman da müşteriden ters tepki alıyoruz. Oran olarak cirolarımız neredeyse yüzde 50 düştü. Bize de yazık. Vatandaşa da yazık. Bu zamana kadar böyle bir zamla hiç karşılaşmadık. Yani ben karşılaşmadım. Diğer arkadaşları bilemem. Bizi zorluyor artık. İş olmayınca ben faturayı nasıl ödeyeceğim? Gelecekler kesecekler. Bu tezgah nasıl dönecek? Ne yapacağımızı bilmiyoruz.”