Esnaf Odası Başkanı Palandöken açıkladı: Marketlerde fiyatlar ucuzlayacak mı

Esnaf Odası Başkanı Palandöken açıkladı: Marketlerde fiyatlar ucuzlayacak mı
Temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi sonrası ürün fiyatlarında ucuzlama olup olmayacağı merak edilirken TESK Genel Başkanı Palandöken, sektörün de fedakarlık göstererek indirime gitmesiyle ürünlerde ucuzlamanın olacağını Pazartesi’den itibaren sadece kasada yüzde 7’lik bir indirimin söz konusu olacağını belirtti.

YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temel gıda ürünlerine yönelik verginin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıkladı. Erdoğan açıklamasında devletin yaptığı bu fedakarlığı sektör temsilcilerinden de beklediğini ifade ederken vatandaşlar Pazartesi’den itibaren temel gıda ürünlerinde fiyatların ucuzlayıp ucuzlamayacağını merak etmeye başladı.

"TÜM ÜRÜNLERDE BİRAZ DAHA FEDAKARLIK"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, devletin bu fedakarlığının anlamlı olduğunu belirtirken beklentilerinin sadece peynir, zeytin, yumurta gibi temel gıda maddelerinde bir indirime gitmek değil tüm ürünlerde KDV’nin indirilmesi yönünde olduğunu söyledi. Yeniçağ’dan Tolga Şahin’e konuşan Palandöken, “Piyasada rekabet olacaktır. Bu indirimin aslında bütün ürünlerde olması gerekli. Diyelim yumurta aldın bunda KDV yüzde 1 olacak ancak salam sosis aldın bunda KDV yüzde 18. Bizim talebimizin tüm ürünlerde vatandaşa yansıyacak şekilde biraz daha fedakarlık. Çünkü ülkemizde yüksek enflasyon var” dedi.

“VATANDAŞA YANSIMA KASADA OLACAK”
Palandöken, “İmalatçılar, ithalatçılar fedakarlık yaparsa vatandaşa yansıması olumlu olacaktır. Çünkü bu bir halka biliyorsunuz üretim merkezinden tüketiciye gelinceye kadar en az 3 halkada bu KDV oranları üçlüyor yüzde 8, yüzde 1 olarak dolasıyla bu indirimin vatandaşa yansıması kasada olacaktır” dedi.

“SEKTÖRÜN İNDİRİME GİTMESİ ZAMAN ALIR”
KDV indiriminin etiketlere yansıyıp yansımayacağı sorusuna ise, “İndirimin etiket fiyatlarına yansıması ancak sektörün de fedakarlık göstererek indirime gitmesiyle sağlanacaktır. Örneğin sektör derse ki biz de yüzde 7 indirime gidiyoruz. Yüzde 7+7 14 yapar, bu da tamam tamamlanır ve piyasalar yüzde 15’lik bir ucuzluğu görür. Ancak sektörün indirime gitmesi zaman alır. Ama şu anlık alış veriş yaptığın noktada sen nihai tüketici olarak aldığın ürününü KDV’sinin düşük olduğunu göreceksin. Ancak diyelim 100 liralık kümülatif ürün aldın, bunların tamamında yüzde 1’i göremeyeceksin. O farklı olacak ama yüzde 7’yi net göreceksin” dedi.

İlgili Haberler