Estetikte doktor olmayanlardan uzak durun!

Estetikte doktor olmayanlardan uzak durun!
Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı da olan Yüz Plastik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tarık Şapçı, estetik operasyon isteyenlerin işin ehli, bilgi ve becerisi yeterli ve bakanlık tarafından yetkilendirilmiş hekimlere müracaat etmeleri gerektiğini vurguladı.

Yüz Plastik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tarık Şapçı, "Cerrahi ya da cerrahi olmayan estetik işlemlerde her zaman problem yaşanabileceği bilinmeli." dedi.

Doktorların ise işlemlerini ameliyathaneleri ve yoğun bakım üniteleri bulunan hastanelerde yapması ve gelişebilecek her komplikasyona karşı hastasını bilgilendirmesi önem arz ediyor.

Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı da olan Yüz Plastik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tarık Şapçı, Türkiye'de plastik cerrahların, dermatoloji ile KBB uzmanlarının ve göz hastalıklarıyla ilgili ameliyatlar için göz hekimlerinin bu konuda yetkili olduğunu kaydetti.

Cildiye doktorunun da 'non-invasive' (cerrahi işlem gerektirmeyen durumlar) diye tabir edilen dolgu, botoks ve mezoterapi gibi bazı işlemleri yapabileceğini aktaran Şapçı, medikal estetik uzmanlarının da yasal olarak bu işlemleri uygulayabildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Şapçı, estetik cerrahide doktor olmayanlardan, güzellik salonlarındaki uzmanlardan, o bölgenin anatomisini bilmeyenlerden ve eğitim almamış kişilerden kesinlikle uzak durulması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Sağlık Bakanlığına bağlı Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi kurumu, bütün branşların hangi alanlarda çalışabilecekleri konusunda standartlar koyuyor. KBB hekimlerinin yüz üzerindeki estetik işlemlerle ilgili her türlü konuya yetkin olduğu burada tanımlanmıştır. Elbette, KBB içerisinde de bu konuya uzak olan, eğitimini almamış ya da ilgi duymamış hekimler fazla. Zaten böyle insanlar bu işe giremezler. Ama eğitimini almış insanların bu işlemleri yapması yasaldır. Nitekim bakanlığın bu konuda ciddi yaptırımları var. Bırakın tıp ya da güzellik merkezlerini şu an bir muayenehane açmak bile çok zor. Bir sürü özel kriterinizin olması gerekiyor, Sağlık Müdürlüğü tarafından bazı ruhsatların verilmesi lazım. Sürekli denetimler oluyor. Günümüzde apayrı branşlardaki hekimlerin de bu işlere soyunduğuna tanık oluyoruz. Onlardan da uzak durmakta fayda var."