Et fiyatları uçan Türkiye için yaprak döneri tarihe gömecek buluş

Et fiyatları uçan Türkiye için yaprak döneri tarihe gömecek buluş
Kanada’da bulunan McMaster Üniversitesi’nden bilim insanları, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede fiyatları tavan yapan doğal ete rakip olarak yapay et yaprakları geliştirdi. Yapay etin yağ oranı, uzmanlar tarafından ayarlanabiliyor.

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede ekonomik kriz nedeniyle et yemek, lüks hale geldi. Gıda piyasasındaki olağanüstü artışın ardından ortaya çıkan ihtiyaç da bilim insanlarının merakını artırdı. Popular Science’de yer alan habere göre McMaster Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, hayvan kaynaklı geleneksel etin diğer alternatiflerine kıyasla daha doğal tat ve doku sunan bir yöntem kullanarak, yeni bir et çeşidi geliştirdiler.

DOKU YETİŞTİRİLMESİNDE KULLANILIYOR

Biyomedikal Mühendisliği bölümünde çalışan araştırmacılar Ravi Selvaganapati ve Ali Rıza Şahin-Şemsebedi, bir laboratuvar ortamında yetiştirilmiş kültür kası ile yağ hücrelerinden oluşan ince yaprakları istifleyerek, yeni bir et üretme yöntemi ortaya çıkardılar. Teknik, insanlara nakledilen dokuların yetiştirilmesinde kullanılan yöntemden uyarlandı.

FOTOKOPİ KAĞIDI KALINLIĞINDA

Her biri yaklaşık bir fotokopi kağıdı kalınlığında olan bu canlı hücre yaprakları, ilk önce kültür ortamında yetiştirilmiş ve sonrasında büyüme plakalarında yoğunlaştırılıp çıkarılmış ve birbirinin üzerine eklenmiş. Yapraklar, hücreler ölmeden önce birbirine doğal şekilde bağlanmışlar.

“ET DİLİMLERİ ÜRETİYORUZ”

Katmanların herhangi bir kalınlıkta istiflenebileceğini söyleyen Selvaganapati, bunların herhangi bir et parçasının yağ içeriği ile mozaik yapısının yerini almak üzere “ayarlandığını” söyledi. Bu özellik, diğer alternatiflere karşı avantaj sağlıyor.

Selvaganapati, “Et dilimleri üretiyoruz. Müşteriler ne oranda yağ istiyorsa alabilecekler; tıpkı sütte yaptıkları gibi” diye konuştu. Çalışma dün Cells Tissus Organs bülteninde yayımlandı. Türkiye'de et fiyatları, 60 lira ile 120 lira arasında değişiyor. Yaprak et dönerin fiyatı ise 20 ila 40 lira arasında değişkenlik gösteriyor. 

Et fiyatlarının bu denli yüksek olmasının bazı vatandaşların evine et götürmekte zorlanmasına neden olduğu belirtiliyor.