Europol uyardı, korona virüs radikalleşmeyi tetikliyor

Europol uyardı, korona virüs radikalleşmeyi tetikliyor
Avrupa Polis Ajansı Europol, korona virüs salgınından dolayı uygulanan kısıtlamaların radikal davranışları daha da güçlendirebileceğini açıkladı. Europol geçtiğimiz yıl aşırı sağ ve aşırı sol grupların şiddet olaylarına karıştığını, bu eylemlerde artış görüldüğünü ortaya koydu.

Europol Direktörü Catherine de Bolle, "Covid-19'un yol açtığı ekonomik ve sosyal sonuçlar ideolojileri ne olursa olsun insanların radikalleşmesine yol açabilir," ifadelerini kullandı. Salı günü yayımlanan raporda, "aşırı sağ ve aşırı sol aktivistler ve terör saldırılarına karışanlar Covid-19'un yol açtığı durumdan faydalanmaya çalışıyor." ifadeleri yer aldı.

KİN VE NEFRETİ KÖRÜKLÜYORLAR

Euronews'in haberine göre; Europol yetkilileri aşırı sağ aktivistler doğrudan suç işlemese de Müslümanlara, Yahudilere yönelik ve göç karşıtı kin ve nefreti körüklediğini belirtti. Yetkililer son aylarda bu tür durumlarla sık sık karşılaştıklarını ifade etti. Son bir yıl içinde aşırı sağcılar 2018 yılına kıyasla saldırı sayısını artırdı, 3 farklı ülkede en az 6 saldırı gerçekleştirdi. 2018 yılında aşırı sağcılar 1 saldırı gerçekleştirmişti.

KİŞİ SAYISI 3'E KATLANDI

2019'da gerçekleştirilen saldırılar arasında 2 kişinin öldürüldüğü Almanya'daki sinagog saldırısı da yer alıyor. Saldırının ardından Alman hükümeti 3 Neo-Nazi grubun faaliyetlerini yasakladı. Öte yandan rapor aşırı sol grupların ve anarşistlerin son bir yıl içinde İtalya'da, İspanya'da ve Yunanistan'da 26 saldırı gerçekleştirdiğini ortaya koydu. Özellikle İtalya'da polisle çıkan arbede sonucu gözaltına alınan kişi sayısı üçe katlandı.

98 sayfalık raporda uluslararası işbirliği sayesinde terör saldırısı sayısının düştüğüne dikkat çekildi.

Avrupa Birliği ülkeleri 2019 yılında 7 saldırı gerçekleştirildiğini 14'ünün son anda önlendiğini duyurdu.

2018 yılında saldırı sayısı 21 idi. 2017'de ise 33 saldırı yapılmıştı.

Europol Avrupa'ya girmeye çalışacak olan göçmen sayısının kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte artacağını ifade etti.