Evren Devrim Zelyut AKP'nin 26 Kasım dolar planını açıkladı. Doları nasıl düşürecekler

Evren Devrim Zelyut AKP'nin 26 Kasım dolar planını açıkladı. Doları nasıl düşürecekler
Yeniçağ Gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut dolar kurunu düşürmek için iktidarın 26 Kasım’da bir planı, hamlesi olduğunu iddia etti.

Ünlü ekonomist ve Yeniçağ Gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut’un 6 Kasım’da yaptığı bir değerlendirme tekrar gündeme geldi. Zelyut, döviz ile ilgili kabinenin bir son hamlesi olduğunu açıklamıştı.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut''tan döviz cephesini sakinleştirmek ve Avrupa ve ABD''den fon girişlerini tekrar ülkeye çekmek için iktidarın bir planın olduğunu açıkladı. Zelyut, bu planın adını da 20 Kasım koydu. Zelyut''a göre 20 Kasım ya da 21 veya 22 Kasım sonrasında iktidar doları düşürmek için bir hamle yapacak. Ancak bu hamle doları kalıcı olarak düşürmeye yetmeyecek.

20 KASIM PLANI NE?

Zelyurt''un sözleri şöyle: AKP''nin dolara 20 Kasım planı, ya da AKP''den 20 Kasım operasyonu diyebilirsiniz buna. Ya da AKP''nin dolarda oynayacağı son kart... İktidarda kalmak için bu doların ve enflasyonun inmesi lazım. AKP''nin ilk icraati neydi faizleri indirmek, çözüm oldu mu hayır. Peki ne yapacak AKP nedir alternatifleri? 5 seçenekleri var.” diyerek açıkladı.

ZELYURT ŞÖYLE AÇIKLADI:

1-İhracatı artırmak. Ama ithalatı da artırdı. İthalatı artırdığın zaman seçmenin cebine para girmiyor. Bu seçenek işe yaramayacak.

2-Yapısal reformlar yapsa... Ama yapamıyor. Yapsa 5 yıldan önce sonucunu alamaz.

3-Varlık girişiyle doları dizginlemek. Türkiye gri listeye alındı, öyle büyük miktarlarla para girişi de olmaz artık.

4-Katar''dan Azerbaycan''dan para almak da yok. O kapıı da kapandı. Katar yapacağını yaptı, Azerbaycan da yaptı yapacağını...

5. YÖNTEM

“Peki 5. yöntem ne? “diyen Zelyurt, “İşte 5. yöntem 20 Kasım''da AKP''nin deneyeceği son operasyon, son kart.” diye açıkladı. 2018’deki Papaz Brunson’un serbest bırakılması olayını değinen Zelyurt, “Bırakıldığında dolar 7.21''di. Serbest bırakıldığı zaman üç ay içinde 5.11''e kadar geriledi dolar. 8. ayda bırakılmıştı rahip Brunson, eylül, ekim, kasım ayına kadar dolar düştü ve 5. 11''e kadar geldi. Nasıl bir sert düşüş.

Şimdi aynısını yapacaklar kasım ayı sonunda. Ekonomide Brunson etkisi yaratmak için ben size söylüyorum Osman Kavala serbest bırakılacak. 20 Kasım ile 30 Kasım arasında bir gün bunu bekleyin buradan bir haber gelecek.” diye konuştu.

Burada amacın şu olduğunu vurgulayan Zelyurt, “Kavala''nın ABD ile ilgisi yok, Avrupa ile ilgisi var. AB bizim ticaret partnerimiz. ABD ve Avrupalı fon girişlerini ülkeye çekmek için Kavala kartını oynayacaklar. Ha Kavala kartıyla dolar nereye düşer. Dolar biraz düşer. Ama Kavala kartıyla dolar kalıcı olarak düşmez. Enflasyon biz de yapısal durumdan dolayı yukarı çıkıyor. Ve FED varlık alımının azaltılmasına karar verdi, 2022''in ortasına kalmadan faiz artırımına başladığında bu kurun üzerinde etkisi çok daha şiddetli olacak.” ifadelerini kullandı.

OSMAN KAVALA''NIN DURUŞMASI İSE 26 KASIM''DA 

Öte yandan Osman Kavala''nın duruşması 26 Kasım 2021 tarihinde görülecek. Zelyut''un iddiasına bakılacak olursa doların ateşini söndürmek için iktidar bu hamleyi yapacak ve Kavala serbest bırakılacak.

 

İlgili Haberler