F1’de bu görüntüler inceleniyor! Hamilton ve Mercedes hile yaptı iddiası

F1’de bu görüntüler inceleniyor! Hamilton ve Mercedes hile yaptı iddiası
Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 19. ayağı Brezilya Grand Prix'sinde, Mercedes takımının Büyük Britanyalı pilotu Lewis Hamilton birinci oldu. Ancak ortaya atılan hile iddiası Hamilton'un zaferine gölge düşürdü.

Sezonun 19. mücadelesi, Sao Paulo kentindeki 4,3 kilometrelik Jose Carlos Pace Pisti''nde 71 tur üzerinden yapıldı.

Yarışa 10. cepten başlayan Hamilton, şampiyonluk mücadelesi verdiği Red Bul-Honda sürücüsü Max Verstappen''i 59. turda geçerek ilk sıranın sahibi oldu. Kalan bölümde liderliği bırakmayan Hamilton, sezonun 6''ncı, kariyerinin 101. birinciliğine ulaştı.

Ancak ortaya çıkan görüntüler Hamilton''un zaferine gölge düşürdü. Tele1''den Oğuzhan Poyrazoğlu bugün yayımlanan yazısında söz konusu görüntüleri değerlendirdi. Hamilton''un bu haftasonu tam 25 pilotu geçtiğini de hatırlatan Poyrazoğlu, "Milyonlar şoke olmuş gözlerle Hamilton ve Mercedes’in birinciliğini izlerken, sosyal medyaya bir video düştü. Daha sonra da akıllara tek bir soru geldi, Mercedes ve Hamilton hile mi yapıyor?" ifadelerini kullandı.

Poyrazoğlu''nun yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Hamilton, 10. sıradan başladığı yarışta kolay bir şekilde ikinciliğe yükseldi, tam 57 tur süren kovalamacanın ardından Vestappen’i de geçti ve kalan bölümde neredeyse 10 saniye fark atarak birinci oldu. Aslında bakarsanız Hamilton bu haftasonu tam 25 pilot geçti.

ACABA HİLE Mİ VAR?

Milyonlar şoke olmuş gözlerle Hamilton ve Mercedes’in birinciliğini izlerken, sosyal medyaya bir video düştü. Daha sonra da akıllara tek bir soru geldi, Mercedes ve Hamilton hile mi yapıyor?

Tepe kamerasından çekilen yarış videosunun bir kısmında Hamilton, direksiyonu bir kaç santim kendine doğru çekiyor.

İşte bu hareket sene başında FIA tarafından yasaklanan DAS sisteminin çalıştırılma hareketi

Peki nedir bu DAS sistemi?

2020 yılında Mercedes takımı araçların dengesini daha iyi oturtturmak, virajlarda ekstra yere basma gücü yakalamak ve viraj sonrası hızından feragat etmemek için DAS adında bir sistem geliştirdi.

Bu sistemde viraja girerken pilot direksiyonu hafifçe kendine doğru çekerek lastikelerin yere basma açısını değiştiriyor ve diğer araçlara göre avantaj yakalıyordu. FIA buna bir süre izin verse de, sezon başında uygunsuz olduğu gerekçesiyle yasakladı.

Brezilya’da kaydedilen görüntülerde Hamilton’un virajı dönerken direksiyonu hafifçe kendine doğru çektiği göründü. Açıkçası hareket çok hassas olduğu için bir göz yanılması olabileceği de konuşuldu.

Tabi ki FIA da tüm bu konuları yakından takip ediyor, önümüzdeki dönemde tartışmalara kesin olarak noktayı koyacaktır.

Buradan, Mercedes’e ve Hamilton’a bir inceleme gelir mi gelmez mi bilmem ama daha geçen senenin sonunda Hamilton aracını kullanan ve sezon boyunca 11. sıradan daha yüksek bir sıra görememiş George Russell’ın galibiyete giderken lastiğinin patlak olduğu gerekçesiyle pitstopa alınıp podyumdan edilmesini aydınlatamayan Mercedes takımının bir kez daha şüphelerin odağı olacağı kesin."

İlgili Haberler