Yeni adıyla Meta, Metaverse satışından dudak uçuklatan komisyon alacak: Mark Zuckerberg mutlu

Yeni adıyla Meta, Metaverse satışından dudak uçuklatan komisyon alacak: Mark Zuckerberg mutlu
CNBC’ye konuşan bir şirket sözcüsü açıklama yaptı. Mark Zuckerberg'ın her bir Metaverse satışlarından %50 komisyon alacağı belli oldu. Geçen yıl Apple'ın da %30 komisyon aldığı biliniyordu.

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; Apple, her uygulama içi ve uygulama satın alımlarında geliştiricilerden %30 oranında komisyon almasıyla geçtiğimiz dönemde büyük bir tepkiye maruz kalmıştı. Epic Games’in liderliğinde başlayan bu baskı, en sonunda dava yoluyla çözülmüş ve Apple’a geliştiricilere alternatif ödeme yöntemlerine izin vermesi talimatı verilmişti.

Geçtiğimiz aylara kadar Apple’ın %30’luk kesintisinden şikâyetçi olan bir diğer şirket Meta (Facebook) ise bugün şok edici bir haberle gündeme geldi. Geçtiğimiz gün Meta’nın yayımladığı raporda metaverse platformu Horizon Worlds üzerinde yapılan satışlardan ne kadar komisyon alacağı belirtilmemiş olsa da o açıklama, bugün CNBC’ye konuşan bir şirket sözcüsünden geldi.

HER SATIŞTAN NEREDEYSE %50 KOMİSYON ALINACAK!

Meta adına konuşan şirket sözcüsü, Meta’nın Horizon Worlds’te yapılacak her satıştan toplamda %47,5 oranında komisyon alacağını açıkladı. Sözcü, bunun %30’unun Meta Quest Store’dan yapılan satışlardan yapılacak ‘donanım platformu kesintisi’ olduğunu, %17,5’inin de Horizon Worlds için yapılacak kesinti olduğunu açıkladı.

Bu açıklama da yetmezmiş gibi Meta’nın Horizon Worlds Başkan Yardımcısı Vivek Sharma, The Verge’e yaptığı açıklamada neredeyse %50 oranındaki komisyonun ‘piyasada oldukça rekabetçi bir oran’ olduğunu ve ‘diğer platformların paylarını alabileceklerine’ inandıklarını ifade etti.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, henüz geçtiğimiz haziran ayında yaptığı paylaşımda Meta’nın çevrimiçi etkinliklerden, aboneliklerden, rozetlerden ve diğer ürünlerden 2023 yılına kadar komisyon almayacağını, sonrasındaysa Apple ve diğer şirketlerin kestiği %30’luk komisyondan daha az oranda komisyon alacağını açıklamıştı. Hatta daha sonra yaptığı bir başka paylaşımda geliştiricilerin işinden para kesmenin işlerini daha da zorlaştırdığını belirtmişti.

İlgili Haberler