Fahrettin Koca: “Bütün şehirlere hızlı tanı kiti göndereceğiz”

Fahrettin Koca: “Bütün şehirlere hızlı tanı kiti göndereceğiz”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’de korona virüs ile mücadele konusunda milletvekillerini bilgilendirdi. Bakan Koca, “Yarın hızlı tanı kitini devreye alıp, bütün şehirlere göndereceğiz” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde korona virüs ile mücadele kapsamında milletvekillerini bilgilendirdi. “Yarın hızlı tanı kitini devreye alıyoruz. Yakında bütün şehirlere göndereceğiz” diyen Koca, özetle şunları söyledi:

ÖLÜM HIZI YÜZDE 3,8

Ölümler genellikle ileri yaşlarda, diyabet, kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalıkları başta olmak üzere gerçekleşti. DSÖ 11 Mart 2020 tarihinde pandemi yani tüm dünyayı etkileyen salgın ilan etmiştir. Virüsün bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir. Enfeksiyonun yangın belirtileri ateş öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Daha ilerde böbrek yetmezliği ve ölüm gerçekleşmektedir. DSÖ'nün Çin halk cumhuriyetine ait Kovid -19'a ait ölüm hızı yüzde 3,8 olarak bildirilmiştir.

VATANDAŞLARIMIZI İZOLE EDİYORUZ

Virüs 11 Mart'ta pandemi olarak tanımlandı. Bizim mücadelemizin mantığı ise baştan beri böyleydi. Uçuş yasağının neredeyse tüm Avrupa'yı kapsaması sebebiyle buralarda bulunan vatandaşlarımızı ülkemize getirip izole ediyoruz.

İRAN YAYILMASINA SEBEP OLDU

İran virüsün tüm ülkelere yayılmasına sebep oldu. İtalya, Çin'den gelenlerin ülkede dolaşmasına izin vererek salgının Avrupa'ya yayılmasına sebep oldu. Ben buradan artık bütün Avrupa ülkelerinde yaygın olarak görüldüğünü ve görüldükten sonra da ilk iki üç hafta sonra da çok ciddi bir çıkışla kendisini gösterdiğini göstermek istiyorum. Uydurma haberler, sosyal medyadaki mesnetsiz iddialar ahlak sınırları dışındadır.

UMREDEN DÖNENLER

Umre'den dönen vatandaşlarımız izole altına alınmış ve özellikle Umre'den gelen bir vakada pozitif görülmesi üzerine gece gelecek olan vatandaşımızı artık evlerinde değil boş olan öğrenci yurtlarımızda tekli odalarda izole edilmelerine, vaka görüldükten sonra hızla karar verdik.

ŞEHİR HASTANELERİNE RAĞMEN…

Paniğe yol açmayı hedefleyen bazı kişiler olduğunu da gözlüyoruz. Uydurma haberler sosyal medyadaki mesnetsiz iddialar tümüyle ahlak sınırları dışındadır. Bunlarla mücadelede lütfen bizlere yardımcı olun. Şimdi de hastanelerin durumuna değinmek istiyorum. Hastalığın salgın hali alması halinde 13 bini ileri düzeyde olmak üzere toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakımı kapasitemiz söz konusu. Son zamanda art arda açtığımız şehir hastanelere rağmen yatak sayımız Avrupa ve OECD'nin altındadır.

SAYI 25 İLDE 36’YA ÇIKIYOR

Hastalığın teşhisinde güvenilir sonuç vermek adına kendi tanı kitimizi geliştirdik. Yakında bütün büyük şehirlerde test yapacağız. Kovid-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri referans laboratuvarda çalışılmakta ve 16 ilde hizmet veren laboratuvarlarda değerlendirilmektedir. Laboratuvar sayımız kısa zaman içinde 25 ilde toplam 36'ya çıkacaktır. Bugün itibarıyla iki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkez de çalışmaya başladı.

KÖTÜ SENARYOLARA KARŞI HAZIRIZ

Hastanelerimizde toplam 99 bin 797 hasta odamız tek kişilik olup, gerektiğinde izolasyon ya da yoğun bakım yatağı olarak kullanılmaya uygundur. Şehir hastanelerimiz bu konuda önemli bir katkı sağlamıştır. Fiziki ve teknolojik alt yapı açısından olası kötü senaryolara karşı hazırız.

TANI KİTİ GÖNDERİLECEK

Bugüne kadar 10 bini geçen test yaptık. Önümüzdeki günlerde bu test sayımızın çok artacağını düşünüyoruz. Günlük en az 10-15 bin test yapabilir hale gelmek istiyoruz. Yarın hızlı tanı kitini devreye alıyoruz. Yakında bütün şehirlere göndereceğiz.

SAĞLIK BAKANI MECLİS'TE AÇIKLADI

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Yalman'ın korona virüsten öldüğünü doğrulayarak, salgından ölen kişi sayısını 3 olarak güncelledi.

Koca, Aytaç Yalman’ın ölümüyle ilgili şunları söyledi:

4 gün önce bizim eski Gata denilen hastanemize müraacat ediliyor.

Daha önce koah hastası. Yaklaşık 6 saat sonra da ex kabul ediliyor. O dönemde yapılan test de negatif çıkıyor. Şüpheli olabilir düşüncesiyle çevresi taranıyor. Bu tarama sürecinde eşi dahil pozitif çıkanlar oldu.

Başta negatif sonra pozitif olabilir. Başta pozitif olan üç gün sonra negatif olan sonra tekrar pozitif olan vakamız da var. Bu dönemde nasıl hassasiyetle yaklaştığımızı yani taramaya çıktığımızı gösterdik. Önlemimizi aldık."