Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Faik Öztrak'tan ekonomi için kritik ikaz!

Faik Öztrak'tan ekonomi için kritik ikaz!

CHP Ekonomi Masası TV isimli YouTube kanalında CHP Sözcüsü sayın Faik Öztrak ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Son günlerin sıcak gündemlerinden olan salgın ve göçmen konusunu ele aldık. Öztrak salgın konusunda iktidarın vatandaşı borca sokarak çözüm ürettiğini ancak an itibari ile elde avuçta bir şey kalmadığını söyleyerek şu tespiti yaptı: Tekrar bir kapanma bu noktadan sonra yıkım olur…

Hükümetin salgını unutup, vatandaşa da unutturmasının sonuçlarını vaka sayılarındaki artıştan görüyoruz. Borca gırtlağına kadar batmış esnafın ve KOBİ''lerin yeni bir kapanmaya katlanacak dermanı var mıdır? Cevap net: Yoktur…

Sayın Öztrak''ın göçmenlerin ekonomi ile ilişkisi konusunda söyledikleri de oldukça önemli. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde AKP eski Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, "İşverenler, yatırımcılar, sanayiciler Suriyelilerden çok memnun. Çok önemli bazı yerlerde Suriyelileri çekin, bu ülke ekonomisi çöker" demişti. Türk ekonomisinin Suriyeli emek gücü etrafında döndüğünü söylemek ilk önce ekonominin milyonlarca emekçisi ve girişimcisine yapılan bir haksızlıktır. Ancak bu açıklamada gizli bir ekonomik model itirafı olduğunu da söylemek gerek.

Sayın Öztrak işte tam bu noktada ikaz ediyor; Türk ekonomisinin ucuz emek ile büyümesinin, zenginlik ve refah yaratmasının imkansız olduğunu hatırlatıyor. Refah ve zenginlik yaratacak bir ekonomi iyi eğitilmiş, kalifiye personel ile katma değeri yüksek mallar üretir. Suriyeli işçilerle düşük teknoloji içeren malların üretilmesi firmalara kısa vadede avantaj sağlar gibi gözükse de, küresel rekabette üst lige çıkmanın yolu  yüksek teknolojiyi içeren mal ve hizmet üretiminden geçiyor. Dolayısıyla Suriyeli işçi çalıştırarak kazandığını sananlar aslında orta ve uzun vadede kaybediyor. Ekonomi yönetiminin de bu durumu bir marifet gibi görmesi tamamen vizyonsuzluk örneği değil midir?

Öztrak AKP ekonomisi hakkında söyleşinin sonunda çok güzel bir teşhis de koydu. 2013 yılından sonra küresel sistemin değiştiğini, sermayenin bu tarihten sonra doğru işleri yapan ülkelere gittiğini söyleyerek AKP''nin bu değişimi okuyamadığını, AKP''nin sermayenin doğru işleri yapan ülkelere gidişini ise kendisine bir komplo olarak yorumladığını belirtti.

Yani dolar muslukları açıkken AKP düşen kurda marifeti kendinde görerek büyük hata yaptı. Sistemi dışa bağlı olmaktan kurtarıp, teknoloji içeren malları üretmek için reformlar yapmadı. Aksine yıllar geçtikçe hırçınlaşıp iç ve dışta ihtilaflara girince yabancı sermayeyi kaçırdı. Artan kur, enflasyon ve işsizlik karşısında ''bana komplo yapılıyor'' diye bir savunma mekanizması geliştirerek sıyrılmaya çalıştı, çalışıyor. Ama nafile sayın Öztrak''ın yayındaki kapanış cümleleri ile konuyu bağlayalım: "Bu iktidar artık milletin sırtında çok ciddi bir yüktür. Milletimiz de bunu görmüştür. Milletimiz bunların notunu vermiştir, biran önce bunları evlerine göndermek, tasdiknameyi ellerine vermek için de sandığın önlerine gelmesini beklemektedir."

Yazarın Diğer Yazıları