Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Faiz düşecek, AKP doları nasıl tutacak?

Faiz düşecek, AKP doları nasıl tutacak?

Dünkü yazımızda dedik ki, Erdoğan sinyali verdi TÜİK aldı. Enflasyonu düşürecekler, Merkez''e faiz indirmek için alan açılacak, ancak gerçek enflasyon altındaki faizle vatandaş Lira''da kalmayacak. Tıpkı Berat Bey dönemindeki gibi kur artacak. Ama bu sefer kura basacak 128 milyar dolar yok, o zaman ne olacak?

Bakın para nereden gelecek!

Ekonomi yönetimi o kadar sıkışmış durumdaki şapkasını çıkarmış haydi üç beş ne varsa atın moduna girmiş.

Peki bu şapkaya kimler ne atıyor, neyin karşılığında atıyor?

Kura basmak için kullanılacak ilk para ABD''den gelecek! ABD mi? Bu nasıl olur diyorsunuz. Meraklanmayın para ABD''den uçakla bavullarla gelmeyecek, ya da FED yollamayacak. Ama ABD onayı ile gelecek.

23 Ağustos 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''na (TCMB) 6,37 milyar dolarlık SDR aktarılacak. Yani IMF parası yollanacak. Peki bu para dedikleri gibi salgınla mücadele eden ülkelere gayet iyi niyetli bir şekilde mi yollanıyor?

Eğer mevzu salgın ise İran''a neden yollanmadı? Nedenini ben söyleyeyim: IMF demek, ABD demektir. IMF''ye 189 ülke üyedir ama kararlarda en büyük oy hakkı %16,52 pay ile ABD''ye aittir. ABD onayı olmadan o kasadan 1 cent bile çıkamaz.

Peki Türkiye''ye bu cömert yardım neyin karşılığında verilmiş olabilir? Biraz düşünce fırtınası yapalım:

1- Afgan savaşçıları ve ABD iş birlikçilerinin TIR''lar ve kamyonlarla Türkiye sınırlarından içeri sokulması. İnsani dram diye sınırlarda bu girişlere göz yumulması.

Kamuoyu bu konuyu zaten tartışıyor. Ama bu adamlar yarın belli kesimlerin emrine girip Türkiye siyasetinin farklı yönlere akması için görev yapar mı? Seçim sonuçlarını tanımayan bir kesimle iş birliği yapar mı? Ya da yeni bir kalkışmada destek kuvveti görevi görürler mi? Bu sorular çılgınca gelebilir ama akış o noktaya gidiyor gibi.

2- Türk petrol/gaz arama gemileri Doğu Akdeniz''i terk etti. Böylece Yunanistan ve Avrupa''ya alan bırakıldı. Aksini diyen varsa Oruç Reis''in nerede olduğunu bana söylesin.

3- Suriye''de PYD''ye karşı operasyonlar bıçak gibi kesildi. (Irak demiyorum, Suriye diyorum!) Şer bir güç, karanlık bir ordu her geçen gün Suriye güneyinde güçleniyor, büyüyor ve zamanı gelince yakamıza yapışacak. O ordunun iki amacı olacak: İran ve Türkiye''yi parçalamak!

Peki bu sıralar ABD Hükümetinden AKP karşıtı tek ses var mı? Yok. Ne oldu banka davası? Ne oldu mal varlığı işi? Neden sessiz ABD?

AKP 2023''e kadar ekonomiyi taşımak için sadece ABD ile pazarlık yapmıyor, aynı zamanda Çin''le de görüşüyor. Abdülhamit taktiği neydi? Rus ve İngiliz''i birbirine vurmak, aradan çıkmak; ama sonu kötü bitmedi mi? İngiliz ve Rus anlaşıp Osmanlı''yı bitirmedi mi?

Uygurlar''ın ahını almak pahasına Çin Merkez Bankası''ndan gelen 5,4 milyar dolar swap parası ile kuru şimdi 8,50 civarında tutmaya çalışıyorlar.

Avrupa''yı da unutmayalım. Arapları bize salmayın alın size 3-5 milyar Euro demediler mi?

Bunları zaten biliyoruz, bize bilmediğimiz bir şey söyle derseniz, söyleyeyim: AKP''nin faizi indirip elinden geldiğince kura basma işi felaketle bitecek. Çünkü Amerikan Merkez Bankası FED, eninde sonunda salgında bastığı paraları geri çekecek. O çıkış o kadar kuvvetli yaşanacak ki öyle oradan buradan gelecek 3-5 ile önünde baraj kuramayacaksınız.

O finansal hareketin önünde ancak ekonomi modeli ''yüksek teknoloji içeren mal ihracatına dayalı'' ülkeler durabilecek. Tüm dünya sallanacak. Ekonomisi tüketime, betona, düşük teknolojiye dayalı; toplumu kutuplaşmış, ülkesinde Arap-Afgan savaşçıların kol gezdiği, ciddi beka sorunu taşıyan Türkiye''nin ekonomisi de büyük bedel ödeyecek.  

Yazarın Diğer Yazıları